Energian tilat ja Shellin tontti uusiokäyttöön

Lappeenrannan Energian muutto Simolantielle hiljentää Valtakadun tilat. Rakennusten tuleva käyttö on vielä täysin auki. Shellin tontti täyttynee uudisrakennuksella ja liikenneympyrällä.

Heikki Sairanen

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan Energia lähtee keskustasta. Energian muutto hiljentää nykyiset tilat Valtakadulla. Lappeenrannan kaupunki miettii myös niin sanotun Shellin tontin tulevaa käyttöä. Tontti saanee kerrostalon lisäksi myös liikenneympyrän.

Kaupunkikuva saattaa muuttua myös Lappeenrannan Energian mittarikentän alueella Oksasenkadun varrella. Myös sille alueelle on suunnitteilla uudisrakennus.

-Kaikki suunnitelmat ovat vielä alkutekijöissään, sanoo Lappeenrannan palvelutuotannon johtaja Pasi Leimi.

Lappeenrannan Energia, joka yhdistyi viime maaliskuun alussa Lappeenrannan Veden kanssa, muuttaa Simolantielle. Energian toimitusjohtaja Reijo Kolehmainen sanoo, että muutto tapahtuu viimeistään vuonna 2013.

SEKÄ Lappeenrannan Energian nykyisten rakennusten tuleva käyttö että Shellin tontin suunnitelmat ovat vielä täysin auki. Ideoita toki on, mutta ei mitään valmista.

Osa Shellin tontista jäänee joka tapauksessa liikenneväylien alle. Alueelle on yhä suunnitteilla liikenneympyrä, mutta tilaa jää myös uudisrakennukselle, jos Snellmaninkatu suljetaan liikenteeltä välillä Valtakatu-Koulukatu.

-Tulisiko Shellin tontille kivijalkakauppaa ja asuntoja päälle ja kuinka monta kerrosta ja pysäköintiä alle, siitä ei kukaan tiedä vielä mitään, Leimi sanoo.

-Joka tapauksessa kaupunkikuva muuttuu oleellisesti sillä alueella jollakin aikataululla.

Lappeenrannan Energian toimitusjohtaja Reijo Kolehmainen sanoo, että kun he muuttavat Simolantielle joskus parin vuoden päästä, sen jälkeen Energialla ei ole enää käyttöä Valtakadun tiloille.

-Kenties rakennukset sitten myydään, Kolehmainen toteaa.

-Teknisen toimen kanssa on vasta alustavasti ideoitu ja selvitelty, mitä tyhjiksi jääville tiloille tehdään, Kolehmainen sanoo.

LAPPEENRANNAN Energian rakennuksiin ei kajota. Etelä-Karjalan museon amanuenssi Miikka Kurrin mukaan rakennuksilla on suojelumerkintä Taipalsaarentien varrella olevaa uudisosaa lukuun ottamatta. Sillä ei ole nykyisessä asemakaavassa suojelumerkintää.

Lappeenrannan sähkölaitos perustettiin 1902. Päätös oman toimistorakennuksen hankkimisesta tehtiin 1928, ja piirustukset tilattiin Martti Välikankaalta.

-Suojelurakennuksia ovat Energian vanhat osat, jotka edustavat 1920-luvun klassismia. Myös tontin keskellä olevalla entisellä asemapäällikön puutalolla on suojelumerkintä, Kurri sanoo.

KUVATEKSTI

Inka Nordlund

Etualalla näkyvä, niin sanottu Shellin tontti Koulukadun päässä, saanee liikenneympyrän lisäksi myös kerrostalon. Myös takana näkyvät Lappeenrannan Energian tilat menevät uusiokäyttöön, kun se muuttaa Simolantielle parin vuoden päästä.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen