Holiday Club Resortsilta ostotarjous Impilinnasta

HCR petaa kaupalla asemiaan myös senioriasumisen kehittäjänä Rauha-Tiuru-alueella.

Jyrki Nuottimäki

LAPPEENRANTA. Vapaa-ajan asumiseen ja matkailuun erikoistunut Holiday Club Resorts Oy (HCR) aikoo ostaa Tiuruniemestä Impilinnan kiinteistötontin. Yhtiö valmistelee kaupalla omia askelmerkkejään senioriasumisen ja hoivapalvelujen kaupalliselle tarjonnalle Tiuruniemen alueella.

Impilinnan kiinteistö on Lappeenrannan kaupungin ja HCR:n yhdessä omistaman kiinteistöyhtiö Seniori-Saimaa Oy:n hallussa. Lappeenrannan konsernijaosto esittää kaupunginhallitukselle, että Seniori-Saimaa saa luvan myydä kiinteistön HCR:lle 900 000 euron kauppahinnalla.

Toimitusjohtaja Vesa Tengmanin mukaan kauppa on erinomainen tapa rahoittaa myös Seniori-Saimaan suunnitelmia ja toiminnan kaupallista perustaa, jotta sinne ei verorahoja tarvitse laittaa.

HCR:LLA ei ole vielä tarkkoja suunnitelmia Impilinnan tontille, Tengman sanoo.

– Siihen rakennetaan senioriasumiseen liittyvää taloa, mutta konseptia sille ei ole vielä mietitty. Vaihtoehtoja on useita, mutta alueelle on ensin saatava lainvoimainen asemakaava.

Tengman istuu Seniori-Saimaan hallituksessa, jossa asemakaavatarpeita on mietitty. HCR on esittänyt Impilinnan määräalalle vähintään 4 500 kerrosneliömetrin rakennusoikeutta, mikä sopi myös kaupungin konsernijaostolle.

Tengman uskoo Rauha-Tiuru-alueella olevan asumiseen, hyvinvointipalveluihin ja matkailuun liittyvää kysyntää myös tulevaisuudessa.

– Teemme Tiuruniemestä vapaa-aika- ja seniorikeskittymää, joka on vailla vertaa. Tehdään kunnollista niin, että siitä tulee koko suomalaisen matkailun ja senioriasumisen käyntikortti.

HCR odottaa kaavaprosessin valmistumista. Ennen sitä yhtiöllä ei ole kiire tehdä muita uusia avauksia. Kaupungin kanssa solmitussa yhteistoimintasopimuksessa sillä on etuosto-oikeus myös Kemistintalon tontista sekä Tiuruniemen sairaalarakennuksen ja Saimaan väliin jäävästä määräalasta.

– Teemme ratkaisuja Tiuruniemen kuvioissa kaavaprosessin jälkeen, jolloin voimme miettiä alueen kaupallistamiseen liittyviä hankkeita. Minulla on ollut tapana sanoa, että elefantti syödään pala kerrallaan, Tengman muotoilee.

KAUPUNKI on jo käynnistänyt Seniori-Saimaan omistaman Tiuruniemen alueen asemakaavoituksen. Kaavoituspäällikkö Heikki Puranen uskoo kaavan valmistuvan alkukesään mennessä.

– Impilinnan paikalle suunnitellaan kerrostalotonttia. Yleiskaavassa Impilinnalla ei ole suojelumerkintää, eikä ainakaan vielä ole tullut viestiä rakennuksen suojelusta. Asuntolatyyppiselle rakennukselle tuskin saa muutostöilläkään järkevää käyttötarkoitusta.

HCR:n ostotarjous

Esitys Impilinnan kiinteistön kauppahinnaksi on 450 000 euroa ja lisäkauppahinnaksi 450 000 euroa lainvoimaisen kaavan jälkeen. Edellytyksenä on vähintään 4 500 kerrosneliömetrin rakennusoikeus. Jos se ei täyty, lisäkauppahinnasta vähennetään jokaiselta oikeuden alle jääneeltä neliöltä 200 euroa.

HCR esitti myös yhteistyösopimukseen muutosta siten, että määräaikaa yhtiön osuuden kasvattamisesta 40 prosenttiin Seniori-Saimaa Oy:ssä jatketaan vuodella ensi vuoden loppuun saakka. Omistusosuuden kasvattamisen arvo on 450 000 euroa. HCR:n nykyinen omistusosuus on 27 prosenttia ja siitä maksettu arvo on 950?000 euroa.

Konsernijaosto esitti lausuntonaan kaupunginhallitukselle ostotarjouksen ja osakkuusjärjestelyn hyväksymistä esitetyllä tavalla.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki