Lapset ja nuoret juovat mielenterveysongelmiinsa

Eksote lisäsi nuorten päihdetyöntekijöiden määrää. Poliisi kuljettaa melkein joka viikonloppu humalaisia nuoria kotiin.

Elina Kemppainen

Lapset ja nuoret hoitavat pahaa oloaan päihteillä. Päihdeongelmien kasvu näkyy Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) nuorisopsykiatrian osastolla.

Ylilääkäri Antti Henttonen arvioi, että hoitoon tuodaan satoja nuoria päihderiippuvaisia vuodessa. Hänen tuntumansa on, että vakavasti päihdeongelmaisten nuorten määrä on kasvanut.

Alkoholin ja huumeiden käyttö ei ole tämän riskiryhmän ainoa ongelma.

— Meille tulevilla päihdeongelmaisilla nuorilla on psyykkisiä ja psykososiaalisia ongelmia, eli asiat eivät elämässä suju. Ongelmien kumuloituminen on todellinen riski.

Eksoten mielenterveyspalvelujen johtajan Timo Salmisaaren mukaan päihdeongelmien taustalla on mielenterveysongelmia.

— Ja myös päinvastoin: mielenterveysongelmiin kytkeytyy yhä useammin päihdeongelmia.

Salmisaaren mukaan vanhempien pahoinvointi siirtyy nuoriin ja lapsiin. Hänen mielestään koko järjestelmä pettää, kun vanhemmat, koulut ja kouluterveydenhoito ovat kaikki ylikuormittuneita.

— Erikoissairaanhoidossa kaikki on enemmän tai vähemmän tulipalojen sammuttelua. Kun nuori tulee meille, ollaan jo jossain määrin myöhässä.

— Kaikki tämä heijastelee sitä, että olemme laji, joka ei osaa pitää kunnolla huolta jälkeläisistään.

Eksoten mielenterveys- ja päihdepalvelujen organisaatioon on tänä syksynä palkattu kaksi uutta nuorten päihdetyötekijää. Eksoten johtavan sosiaalityöntekijän Leena Virsun mukaan päihdeklinikalle tullaan, kun päihteidenkäyttö alkaa hallita muuta elämää.

Suurin osa tulijoista on yli 17-vuotiaita, mutta joukossa on myös alle 15-vuotiaita.

Virsu arvioi, että nuorten päihdeongelmien taustalla on pahaa oloa, kokeilunhalua ja yhteiskunnan päihdemyönteisyyttä.

— Miten nuori pääsee eroon mielikuvasta, että päihteet kuuluvat nuoruuteen ja cooliin elämään?

Virsu toteaa, että nuorten vanhemmilla voi itsellään olla mielenterveys- tai päihdeongelmia tai liikaa kiirettä ja stressiä, jolloin ei ehditä seurata, mitä nuoren elämään kuuluu. Hän kuitenkin huomauttaa, että osa nuorista oirehtii, vaikka asiat olisivat kotona kunnossa.

Nuorten alkoholinkäyttö työllistää poliisia. Etelä-Karjalan koulupoliisi-tiimin vetäjä, vanhempi konstaapeli Jarmo Venäläinen on huomannut, että määrät ovat kasvaneet ja juomat muuttuneet entistä väkevämmiksi.

Venäläisen mukaan poliisi kuljettaa melkein joka viikonloppu humalaisia nuoria kotiin.

Lappeenrantalaisen Kesämäenrinteen koulu rehtori Petri Huovila ja imatralaisen Vuoksenniskan koulun rehtori Marja-Liisa Kurvinen korostavat, että ongelmat kasautuvat osalle nuorista.

— Kun yksittäisten oppilaiden asioita aletaan selvittää, taustalta löytyy päihteiden käyttöä, Huovila sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksen mukaan raittius on yleistynyt ja alkoholin käyttö ja humalajuominen vähentyneet alaikäisten keskuudessa. Poliisin tuntuma kuitenkin on, että alkoholia käyttävät juovat sitä aiempaa suurempia määriä.

Kirjoittaja:
Elina Kemppainen