Maakaasulinja noussut vaihtoehdoksi Toikansuon-Vuoksen siirtoviemärille

Siirtoviemärin maastotutkimukset jatkuvat edelleen. Lupahakemus jätevesien purkamisesta Vuokseen lähtee poliitikkojen käsiteltäväksi.

Ilpo Leskinen

LAPPEENRANNAN Energialla on nyt kaksi mahdollisuutta Toikansuon ja Vuoksen välisen siirtoviemäriputken linjaukseen. Uutena vaihtoehtona on tullut esiin viemäriputken vetäminen maakaasuputken viereen.

Lappeenrannan Energian toimitusjohtaja Reijo Kolehmainen kertoo, että maakaasuputken viereen rakennettava siirtoviemäri ei juuri eroa kustannuksiltaan alkuperäisestä vaihtoehdosta.

MAAKAASULINJAN etuna on Kolehmaisen mukaan se, että maanomistajien maiden halki ei tarvitse rakentaa kokonaan uutta linjaa Lappeenrannan, Joutsenon ja Imatran alueella.

-Näin ei tulisi uusia aukkoja maastoon.

Maakaasuputkea isännöivä Gasum ei Kolehmaisen tietojen perusteella ainakaan vastusta siirtoviemärin vetämistä sen linjan viereen.

Maakaasuputken linjaus nousi Kolehmaisen mukaan esiin viime kesänä Joutsenossa järjestetyssä yleisötilaisuudessa.

LAPPEENRANNAN Energia on syksyn aikana teettänyt maastotutkimuksia Toikansuon ja Vuoksen välillä. Maanomistajat ovat voineet osallistua tutkimuksiin siltä osin, kun ne ovat olleet heidän alueillaan.

Käyttöpäällikkö Riitta Moisio kertoo, että palaute ja osanotto ovat olleet runsasta. Viilausta maanomistajien ehdotusten perusteella on tehty, samoin kallioita kierretty.

Lappeenrannan Energian hallitus on käsitellyt ja osaltaan hyväksynyt ympäristölupahakemuksen Lappeenrannan jätevesien johtamisesta Vuokseen. Kaupunginhallitus käsittelee asiaa seuraavassa kokouksessaan.

Moisio kertoo, että lupahakemuksessa määritellään vain putken purkupaikka.

SE, MITÄ KAUTTA putki kulkee, päätetään Moision mukaan myöhemmin. Maastotutkimukset siirtoviemärin parhaasta paikasta jatkuvat edelleen.

-Maakaasulinjalla on omat etunsa, vaikka jätevesiputki leventää nykyistä linjaa.

Gasum on omaa putkea rakentaessaan joutunut tekemään maastotutkimuksia. Jos Lappeenrannan Energia saa Gasumin tutkimukset käyttöönsä, se selviää Moision mukaan keveämmillä tutkimuksilla kuin jos putki vedetään uuteen paikkaan.

LAPPEENRANNAN kaupunki joutuu etsimään jätevesilleen uuden purkupaikan, kun korkein hallinto-oikeus kielsi kaupunkia laskemasta jätevesiään Rakkolanjokeen tulevaisuudessa.

Aiemmin kaupunginvaltuusto päätti, että jätevedet johdetaan Vuokseen. Viime aikoina myös Saimaa-vaihtoehdot ovat nousseet painokkaasti keskusteluun, koska ne ovat Vuoksi-vaihtoehtoa edullisempia.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen