Norppastrategia ohjeistaa rantarakentamista

Lomakylien tekoon pitää norppavesillä olla tarkat suunnitelmat. Venäläisiäkin pitää valistaa, missä mennään norpansuojelussa. Kalanpyydys-kuolemien ehkäisy on edelleen tärkein suojelukeino.

Leena Sallinen

Saimaannorppa pitää ottaa vastedes nykyistä enemmän huomioon Saimaan rantarakentamisessa. Ympäristöministeriö antaa siihen ohjeistuksen vasta valmistuneessa norppastrategiassa.

Sen mukaan lomakylien kaavat ja mökkien rakennusluvat joutuvat norppavesillä tiukempaan syyniin.

-Norppa ei torppaa matkailuhankkeita, mutta niiltä vaaditaan entistä tarkempaa suunnittelua, sanoo strategian teossa mukana ollut biologi Arto Ustinov Etelä-Savon ELY-keskuksesta.

Esimakua antavat esimerkiksi Taipalsaaren Sarviniemen ja Puumalan Pistohiekan lomakylähankkeet, jotka hyytyivät kaavojen puutteellisiin norppaselvityksiin.

-Voimassaolevan lainsäädännön mukaan toimitaan, mutta nyt pyritään tuomaan auki, miten lain mukaan voidaan toimia, Ustinov muistuttaa.

Strategia on tarkoitettu ohjaamaan etenkin viranomaisten työtä. Sen avaamia toimintamahdollisuuksia tutkivat varmasti tarkkaan myös norppavesien asukkaat ja mökkiläiset, varsinkin jos lähistöllä on vireillä venäläisten lomakylähanke.

-Venäläisille pitää tehdä asiat selväksi, että he tajuavat missä mennään norpansuojelussa, Ustinov sanoo ja korostaa kuntien vastuuta.

Rakennuslupapäätöksien tekoon kunnille tulee lisää tietoa.

-Metsähallitus luovuttaa kunnille tiedot norppien pesäpaikoista.

Kuntien pitää taas antaa rakentamista koskevat päätöksensä tiedoksi ELY-keskuksiin.

-Tavoitteena on yhtenäinen lupakäytäntö Saimaan alueella, Ustinov sanoo.

Norppavesille perustetaan strategian mukaan lisää luonnonsuojelualueita, joilla on omat määräyksensä. Niiden ulkopuolelle jääville Natura-alueille tehdään hoito- ja käyttösuunnitelmat.

-Suunnitelma helpottaa viranomaisten työtä. Siinä norpan suojelutarve voidaan miettiä kokonaisvaltaisesti ja osoittaa alueet, missä rajoituksia tarvitaan.

Norpan tärkeimmillä lisääntymisalueilla liikkumiseen tulee todennäköisesti ainakin moottorikelkkailun rajoituksia. Nekin ovat Ustinovin mukaan nykylainsäädännön mukaisia:

Tärkein norpan suojelukeino on edelleen pyydyskuolemien ehkäisy, ja kalastuksen rajoituksissa mennään parin viime vuoden aikana puserretulla keinoarsenaalilla.

Keväistä verkkokalastusta rajoitetaan vapaaehtoisilla sopimuksilla, joita täydennetään asetuksella.

Se estää verkkojen pidon sopimuksen aukkopaikoilla ja kieltää tietyt norpille vaaralliset pyydystyypit ja kalastustavat Natura-alueilla ympäri vuoden.

Ammattikalastajille maksetaan korvauksia saaliin menetyksestä.

Uutta kalastuspuolelle strategia tarjoaa lähinnä pyrkimyksellä seurata entistä tarkemmin rajoitusten vaikutusta norppakantaan.

KUVATEKSTI

Ismo Marttinen

Saimaannorppa kaipaa strategian mukaan myös myönteistä asenneilmapiiriä.

Intressien yhteensovitus

Leena Sallinen

Norppastrategia ei sido ketään, muistuttaa ylijohtaja Timo Tanninen ympäristöministeriöstä.

-Se on ohjeistus, jolla ihmisen ja saimaannorpan intressit voidaan sovittaa yhteen. Lähtökohtana on, että molemmat voivat Saimaalla hyvin.

Strategia on Tannisen mukaan mukaan myös ensimmäinen kattava suunnitelma siitä, mitä Saimaan norppakannan elvyttämiseksi voidaan tehdä.

-On tärkeää, että saimaannorpan kaltainen kansallinen symboli sen viimein saa.

Strategiassa on selvitetty saimaannorpan uhkatekijät ja toimenpidepuolella esitetty keinot niiden torjumiseksi tai lieventämiseksi.

Välitavoite on norpan talvikannan nostaminen nykyisestä 290 yksilöstä 400 yksilöön vuoteen 2025 mennessä.

Tavoitteita ja keinoja oli hiomassa asiantuntijoiden lisäksi laaja intressiryhmien edustus työryhmissä ja lausuntokierroksella.

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) ilmaisi ministeriönsä eilisessä tiedotteessa ilonsa strategiaan syntyneestä norpan suojelun yhteishengestä.

-Tämä luo hyvän pohjan norpan pelastamiselle.

Norppastrategia on myös Suomen vastaus EU:n komissiolle, joka on kovistelut Suomea saimaannorpan suojelun puutteista.

Työryhmätyöstä suotuisaan suojeluun

Norppastrategian teki ympäristöministeriön keväällä 2010 asettama työryhmä.

Siinä oli erikseen asiantuntijaryhmä ja seurantaryhmä.

Työryhmissä oli välillä kova vääntö.

Strategia julkistettiin maaliskuun lopussa 2011 ja laitettiin lausunnoille..

Keskiviikkona ministeriö kertoi strategian valmistuneen. Strateginen tavoite on varmistaa Saimaan norppakannan vakaa kasvu niin, että norpalle saadaan suotuisa suojelun taso.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen