Omistajat vaihtuneet usein Konnunsuon tiluksilla

Ostaja Royal House on jo saanut myyntituloja enemmän kuin se itse maksoi alueesta. Alueelle on luvassa uutta yritystoimintaa.

Outi Salovaara

JOUTSENO. Konnunsuon vankilan tiluksilla on ollut vipinää viimeisen vuoden aikana. Jyväskyläläinen kiinteistösijoitusyhtiö Royal House osti alueen vuosi sitten Suomen valtiolta 1,8 miljoonalla eurolla, ja nyt suurin osa tiluksista on jo myyty tai vuokrattu edelleen.

Royal House on kiinteistörekisteritietojen mukaan saanut Konnunsuon kiinteistöjen edelleen myynnistä hieman yli kaksi miljoonaa euroa, joten myyntitulot ylittävät ostohinnan reilulla 200 000 eurolla.

Joutsenon vastaanottokeskuksen kanssa tehty vuokrasopimus lukuisista vankilan alueen rakennuksista tuo lisäksi Royal Houselle 3,3 miljoonan euron tuotot viiden vuoden aikana.

Ensimmäiset ja arvokkaimmat kauppansa Royal House teki helmikuussa vankilan pelloista. Paikalliset yrittäjät Ville Laapio ja Taurun Siemen -yhtiön Juha Järvenpää ostivat kaikkiaan 273 hehtaarin pellot yhteensä vajaalla 1,7 miljoonalla eurolla. Järvenpään kauppaan kuului myös vankilan maatalouskeskus ja kaksi asuinkiinteistöä.

Tulossa on lisää kauppoja ja liiketoimintaa. Royal Housen toimitusjohtajan kumppani, JN-Kiinteistöt -yhtiön toimitusjohtaja Juha Nieminen, kertoo että vankilan teollisuusalueen myyminen uudelle yrittäjälle on pitkälle.

— Se vaihtaa omistajaa lähiaikoina, sanoo Nieminen.

Hän ei kuitenkaan paljasta kuka teollisuustiloja on ostamassa tai millaista yritystoimintaa varten.

Turun saaristossa Kemiössä asuva venemyyntiyrittäjä Fabio Ruiz Cardona on ostanut Konnunsuolta neljän asunnon pienkerrostalon, niin sanotun Kuukan talon. Cardona sanoo ryhtyvänsä remontoimaan asuntoja heti vuodenvaihteen jälkeen, minkä jälkeen hän laittaa ne vuokralle.

Cardonan Kemiön Venekeskus -yhtiö on erittäin hyvin menestyvä, ja sillä on Cardonan mukaan jo nyt paljon venäläisiä asiakkaita. Hänen mukaansa yritys saattaa laajentaa toimintaansa Etelä-Karjalaan lähemmäksi venäläismarkkinoita.

JN-Kiinteistöt on ostanut Royal Houselta viisi asuinrakennusta ja muutaman hehtaarin peltoalueen, joista osa on jo vaihtanut omistajaa edelleen.

Parhaillaan JN-Kiinteistöjen Nieminen kaupittelee muun muassa Hirssaaren kolmea rivitaloa, jotka hän osti 84 000 eurolla Royal Houselta. Myös neljä tiilistä niin sanottua Jurvan paritaloa ovat myynnissä. JN-Kiinteistöt osti ne 160 000 eurolla.

Lisäksi Niemisen mukaan JN-Kiinteistöjen omistaman Majalan juhla- ja majoitustalon myynti yrittäjälle on loppusilausta vaille valmis. JN-Kiinteistöt osti Majalan ja sen parin hehtaarin tontin Royal Houselta nimellisellä 18 500 euron hinnalla pari viikkoa sitten.

Niemisen mukaan Royal Housen ja JN-Kiinteistöjen välisiä kauppahintoja ei kannata tuijottaa.

— Me ollaan samaa porukkaa, ja se on sellaista rahojen siirtoa taskusta toiseen, hän toteaa.

Konnunsuolta on myös myyty kaksi omakotitaloa yksityisille paikallisille perheille. Omistajaa vaihtoivat Pappila- ja Vuorela-talot.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara