Ortamonpuistosta mallia vanhusten asuntopalveluille

Eksote monipuolistaa asumispalvelujaan, panostaa kuntoutukseen sekä lisää koti- ja omaishoitoa. Uudistus parantaa vanhusten elämänlaatua.

Jyrki Nuottimäki

LAPPEENRANTALAINEN Signe Lind, 94, asuu ja elää niin kuin vanhusväestön halutaan asuvan lähivuosina Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin alueella. Eksote siirtää painopistettä pitkäaikaisesta laitoshoidosta kotihoitoon ja erilaisiin asumispalveluihin.

Signe Lind siirtyi lakkautetusta Mäntylän sairaalasta tehostetun palveluasumisen yksikköön Ortamonpuiston palvelukotiin.

— Enempi se oli laitosmaista Mäntylässä. Täällä on hyvä olla, on siistiä ja nykyaikaista, ja kivat likat ympärillä.

Lind maksaa vuokraa omasta kylpyhuoneella varustetusta huoneestaan. Palvelu on kokonaispaketti, johon kuuluvat ateriat, ympärivuorokautinen hoiva ja huolenpito, hoito, kodinhoito ja erilaista ajanviete- ja viriketoimintaa. Asiakas maksaa palvelusta nettotulojensa perusteella määräytyvän asiakasmaksun.

PYÖRÄTUOLILLA palvelukodissa liikkuva Signe Lind miettii pitkään utelua elämisen huonoista puolista.

— Sängyn reunat ovat liian korkeat. On hankala liikkua, hän toteaa lopulta.

Äitiään tapaamaan tullut Marja Lind muistuttaa, että ylös nostettavilla laidoilla on ajateltu äidin turvallisuutta, kun liikkuminen on jo mennyt huonoksi.

Omaisena hän on tyytyväinen, että äidillä on oma asunto ja hän on hyvässä hoidossa.

— Asun lähellä ja käyn täällä usein. Tehostettu palveluasuminen antaa omaiselle turvallisen ja hyvän mielen.

EKSOTE hakee samantyyppistä palveluasumisen mallia myös kuntien vuodeosastoille ja vanhainkoteihin.

— Tehostetussa palveluasumisessa jokaisella asiakkaalla on oma huone, vessa ja suihku, omat tavarat ja lisäksi yhteiset tilat viettää aikaa. Tiloja saneerataan niin, että ne tukevat jokaisen toimintakykyä, kehittämisjohtaja Merja Tepponen kuvailee.

Hän pitää rakenteiden muuttamista välttämättömänä ikääntyvän väestön kasvaessa hurjaa vauhtia. Vuoteen 2020 mennessä yli 75-vuotiaita on Etelä-Karjalassa 20 prosenttia enemmän kuin nyt.

— Jos ottaisimme sen haasteen vastaan tekemättä mitään, vanhusväestön hoivaan tarvittaisiin työntekijöitä 28 prosenttia nykyistä enemmän. Palveluasumisen eri muotojen ohella meidän on kehitettävä kuntoutusta ja kotiuttamista sekä koti- ja omaishoitoa. Kokonaiskustannukset alenevat ja nykyinen henkilöstömäärä riittää kaikkiin palveluihin.

EKSOTEN vanhusten asumispalvelujen palvelukoordinaattori Kaija Ruskeepää laskee Ortamonpuiston henkilökuntamäärän lähes samaksi asukasta kohti kuin aikanaan Mäntylän sairaalassa.

Ortamonpuistossa on 83 asuntoa, joista viisi on lyhytaikaisessa käytössä esimerkiksi omaishoidettavien tarpeisiin. Henkilökuntaa on 48 kolmessa vuorossa.

Ruskeepään mukaan asukkaat maksavat vuokraa asumisestaan, mutta saavat Kelan normaalit lääkekorvaukset ja hoitotuen. Heillä on myös oikeus hakea eläkkeensaajan asumistukea.

— Jokaiselle asukkaalle pitää jäädä 180 euroa kuukaudessa henkilökohtaisiin kuluihin.

Terveyskeskusten vuodeosastot muuttuvat palveluasunnoiksi

Jyrki Nuottimäki

IKÄÄNTYVIEN asukkaiden palvelutoiminta muuttuu radikaalisti lähivuosina. Eksoten kehittämisjohtaja Merja Tepposen mukaan iso muutos on tulossa etenkin pitkäaikaiseen laitoshoitoon, kun terveyskeskusten vuodeosastoja ja vanhainkoteja korvataan uusilla asumispalveluilla.

— Sairaalan ei pidä olla kenenkään koti, vaikka toimintakyky olisi heikentynyt. Kehitämme vanhusväestön uusia asumisen muotoja niin, että ikääntyvät ihmiset voivat asua kotona, olipa koti tehostetussa palveluasumisessa tai sitä kevyemmässä asumispalvelussa.

Eksoten tavoitteena on päästä eroon ympärivuorokautisen laitoshoidon paikoista vuoteen 2015 mennessä. Tepposen mukaan se ei tarkoita, että ympärivuorokautinen tuki vähenisi. Tarkoituksena on monipuolistaa asumisen rakenteita, jolloin erilaiset asumispalvelut lisääntyvät ja vuodeosastolla asuminen vähenee.

Tepposen mukaan Eksote etsii yhdessä jokaisen kunnan kanssa alueelle ja asiakkaille parhaimmat ratkaisut niin, että palvelut ja asuminen ovat lähellä. Kunnat tekevät itse päätökset omasta mallistaan. Ratkaisujakin on jo tehty, esimerkiksi Joutsenossa jo rakennetaan ja Rautjärvellä remontoidaan uusia palveluasumisen kohteita.

Palveluasumisen rinnalla lyhytaikaista kuntouttavaan toimintaan liittyvää osaamista on tarkoitus keskittää tiettyihin kuntiin. Alustavia suunnitelmia on, mutta toimivat mallit ratkaistaan myöhemmin.

Näkymä vuodelle 2015

Akuuttia lyhytkestoista kuntoutusta aivoverenkiertohäiriöihin sekä geriatrista ja tuki- ja liikuntaelinsairauksien (tules) kuntoutusta Armilan sairaalassa Lappeenrannassa. Tules-kuntoutusta Parikkalan vuodeosastolla, kuntoutusta muistisairauksiin Joutsenon vuodeosastolla ja kuntoutusta infektiosairauksiin Taipalsaaren vuodeosastoilla.

Lappeenrannan Lehmuskotiin on suunniteltu omaishoidettavien vuorohoitoa. Omaishoidon vuorohoitoa ja lyhtyaikaista kuntouttavaa jatkohoitoa voidaan tarjota myös asumispalvelujen yhteydessä eri puolilla Eksotea.

Muut terveyskeskusten vuodeosastot ja vanhainkodit korvataan asumispalveluilla kuntien tarpeiden mukaisesti.

Lisäksi panostuksia tulee kotihoitoon, omaishoitoon ja kotikuntoutukseen.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki