Categories
Artikkelit

Stam1na teki sairaalloisen levyn

Antti Hyyrynen ideoi uutuuslevyä maatessaan tiputuksessa. Helmikuussa bändi lähtee kiertueelle.

Riina Nokso-Koivisto

Stam1nan Antti Hyyrynen aikoo tammikuussa virittää itsensä taistelukuntoon punttisalilla. Se on tarpeen, sillä helmikuussa julkaistava Nocebo-levy ja kiertue tekevät rokkarin elämästä hektistä.

Terveys ei ole Stam1nan laulaja-lauluntekijälle itsestäänselvyys. Uutuslevyn perusvire syntyi Hyyrysen maatessa sairaalassa.

— Jouduin lyhyen ajan sisällä kahdesti sairaalaan tiputukseen. Levyltä välittyy se kokemus, kun on yksin siinä letkujen päässä. Biiseissä on hyvin tummia sävyjä, jotain aika sairaalloista, Hyyrynen kertoo.

Stam1na levytti viidennen pitkäsoittonsa yhdessä amerikkalaisen tuottajan Joe Barresin kanssa, joka on tehnyt töitä maailmantähtien kanssa. Hyyrysen mukaan Barresi teki studiosta varsinaisen koelaboratorion.

— Yhdeltä yöllä hän saattoi todeta, että tästä biisistä puuttuu vielä jotain. Että Antti, sinä olet soolosoitin, laula jotain. Aloin laulaa intiaanilaulua.

— Studioon raahattiin tyhjiä peltitynnyreitä, joita hakattiin. Äänitimme eläinten ääniä. Lauloin jopa tyhjään limsapulloon, Hyyrynen kertoo.

Kaiken hulluttelunkin tavoitteena oli tehdä mahdollisimman hyvä levy.

— Ammattituottaja antaa yhtyeen luoda oman musiikkinsa. Hän vain yrittää maskeerata siitä parhaat puolet esiin ja kenties hieman peittää huonoja puolia.

— Barresi ohjasi meidän traktoria, jonka kyydissä olivat samat Lemin pojat kuin aikaisemmin. Peräkärryssä oli painolastina hitusen enemmän odotuksia ja taloudellista panostusta, mutta uskon, että tämäkin perunalasti löytää ostajansa Lappeenrannan torilta.

Hyyrynen pääsi tällä levyllä laulamaan myös muuta kuin omia tekstejään. Stam1na tilasi sanoituksen Mariskalta, joka on sanoittanut hittejä muun muassa Jenni Vartiaiselle.

— Oli tosi erikoinen fiilis saada vihdoinkin rääkäistä jonkun muun sanoja, Hyyrynen kuvaa.

Hänen mielestään tunne oli keventävä.

— Olen aina sanonut, että sanoittaminen on raskasta ja vaivalloista.

Sanoittaja joutuu vastaamaan teksteistään myös sen jälkeen, kun levy on valmis.

— Kun laulaa toisen tekstiä, oma vastuu ikään kuin väheni, taakka ei tuntunut niin painavalta.

Stam1na on viettänyt lokakuusta alkaen lomaa ja palaa töihin tammikuussa treenaamaan ja nauhoittamaan musiikkivideota. Helmikuussa alkava kiertue kurvaa Lappeenrantaan huhtikuussa.

— Näillä näkymin soitamme kesällä myös Lemillä. Se on kaikkein pelottavin paikka esiintyä.

Kolmen kuukauden loma on ollut luksusta.

— Osa meistä on oleillut ulkomailla, minullekin on ilmestynyt käteen Las Palmas -tatuointi. On ollut hyvä hengähtää niin, että jaksaa taas katsoa toisten naamoja. Vuodesta 2012 tulee Stam1nalle aikamoinen pärske.

KUVATEKSTI

Terhi Ylimainen

Stam1na julkaisee helmikuussa viidennen pitkäsoittonsa Nocebo. Vaikka bändin ennustettiin amerikkalaisen tuottajan myötä vaihtavan esityskielensä englanniksi, ainakin etukäteen julkaistu biisilista on hyvin suomalainen.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto