UPM irtisanoo ja lomauttaa Kaukaan sahalta

Koko yhtiössä irtisanominen uhkaa 59 työntekijää. Kaukaalta lähtöpasseja tarjotaan 20 henkilölle. Lomautuksia on tiedossa sadoille.

Helena Rissanen

UPM VÄHENTÄÄ ja lomauttaa väkeä mekaanisessa metsäteollisuudessa ja metsänhoitopalveluja tarjoavassa yhtiössään Silvestassa. Sahoilla ja puunjalostuksessa mahdolliset irtisanomiset voivat nousta 59:een. Seisokkien vuoksi lomautuksia on alkuvuodesta luvassa 554 työntekijälle.

Lappeenrannassa yt-neuvottelut koskevat Kaukaan sahaa, jossa 20 työntekijää uhkaa lähtö. Lisäksi neuvotellaan korkeintaan 90 päivän lomautuksista tammi—maaliskuussa. Ne koskisivat koko 150 hengen henkilöstöä.

UPM Silvestan tehostamistoimet iskevät lähinnä metsureihin. Yrityksen tavoitteena on vähentää väkeä 90:llä. Silvestan palveluksessa on tällä hetkellä 216 henkilöä, joista 197 on metsureita ja 19 toimihenkilöitä. Etelä-Karjalassa henkilöstä on noin viidennes eli nelisenkymmentä.

Mekaanisen puolen yt-neuvottelut koskevat lähes kaikkia toimipisteitä Suomessa ja Venäjällä. Mahdolliset irtisanomiset koskevat kuitenkin vain Lappeenrannassa, Aureskoskella sekä Pestovossa Venäjällä sijaitsevia yksiköitä.

UPM perustelee yt-neuvotteluja kysynnän laskulla, heikolla kilpailukyvyllä ja Euroopassa vallitsevalla ylikapasiteetilla.

Kaukaan saha on jo lomauttanut työntekijänsä 16 päiväksi loppuvuoden aikana.

— Edelliset lomautukset koskivat neljännen vuosineljänneksen tuotannonrajoituksia markkinatilanteesta johtuen. Odotukset ensimmäiselle neljännekselle eivät juurikaan ole siitä parantuneet. Voisi jopa sanoa, että tammikuun osalta näkymä on vielä heikompi, UPM:n sahaliiketoiminnan johtaja Ilkka Ylipoti sanoo.

— Aika tyrmistynyt ja epäuskoinen on tunnelma. Kyllä tämä on vetänyt mielen matalaksi, vaikka tällainen joululahja on totuttu työnantajalta saamaan joka vuosi, sahan pääluottamusmies Kauko Jurvanen toteaa.

Jurvasen mukaan ikärakenne sahalla on sellainen, että mahdolliseen työttömyyseläkeputkeen pääsijöitäkin löytyy.

Ylipotin mukaan vuodenvaihteessa synkkään tilanteeseen vaikuttaa paitsi tyypillinen kausivaihtelu myös suhdannetaantuma.

— Uskomme, että toinen vuosineljännes on jo paljon parempi. Puurakentaminen on yleisesti ottaen myötätuulessa, samoin uusiutuvat materiaalit. Kyllä tämä tästä vielä uuteen lentoon lähtee.

Tehostamistoimien kohdistaminen Lappeenrantaan perustuu Ylipotin mukaan siihen, että Kaukaan sahan rakenteita ja tuotantoa on verrattu muihin sahoihin.

— Olemme arvioineet, että nykyinen kapasiteetti voitaisiin pitää kevyemmällä rakenteella käyttäen joustavampia ja tehokkaampia työaikajärjestelyitä.

Kauko Jurvanen ei usko, että tuotanto vähennysten jälkeen pystyttäisiin pitämään samana. Työvuorojärjestelmiin tulevista muutosesityksistä työnantaja on luvannut kertoa vasta neuvottelujen alkaessa 8.12. Neuvottelut päättyvät tammikuun lopulla.

KUVATEKSTI

Heli Blåfield

Kaukaan saha on seissyt loppuvuodesta lomautusten takia. Alkuvuodesta lomautuksia on luvassa lisää, ja irtisanominen uhkaa 20 työntekijää.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen