Vuoden erähenkilön metsästyskaveri on norjanhirvikoira

Antero Hinkkasen metsästys alkoi koiran roolista. Metsässä oleminen on tärkeämpää kuin metsästäminen.

Anssi Kemppinen

RAUTJÄRVI. Antero Hinkkanen kävi keskiviikkoaamuna tuttuun tapaan metsälenkillä koiransa Touhulan Reetan kanssa.

-Ei näkynyt hirvenjälkiä. On viime vuosina hirvenjäljet olleet vähenemään päin eli varmasti myös hirvet.

Hinkkasen mukaan pedoilla ja metsästyksellä voi olla siihen jotain vaikutusta. Myös Asta- ja Veera-myrskyt vaikuttivat osaltaan elinoloihin. Hirvet hakevat suojaisempia metsiä.

-Myrsky muutti meidänkin seuran metsästysalueita merkittävästi. Yllättävän isoja mäkiäkin on paljastunut puiden alta.

Hinkkanen kulkee Simpeleen seudun eränkävijöiden metsästysalueita eksymättä. Niin monia vuosia hän on kolunnut tuttuja maastoja yksin, hirviporukan ja vielä useammin koiriensa kanssa.

METSÄSTYSVIETTI syntyi lapsuusmaisemissa Innasennurkassa.

-Kavereiden imussa menin metsälle, isä ei metsästänyt. Pikkupoikana olin ensin vanhempien kavereiden koirana jänis- ja oravajahdissa. Jäljitettiin ja ajettiin jänistä passimiehiä varten.

Kun Hinkkanen sai aseen, hän liittyi metsästysseuraan.

Alkuvuosina nuori metsästäjä saalisti vähän kaikkea jäniksistä kanalintuihin ja liittyi myöhemmin oman seuran hirviporukkaan.

METSÄSTYS sai uuden käänteen vuonna 1982, kun metsästyskaveriksi tuli ensimmäinen harmaa norjanhirvikoira. Samanrotuiset hirvikoirat ovat tassutelleet vieressä näihin päiviin.

-Sitä iloa ja intoa, kun koira pääsee töihin. On myös hienoa seurata, miten koira kouluttautuu hirvikoiraksi. Ilman koiraa metsästys menisi minulta nykyään linnunlaulun kuuntelun puolelle.

Aseen kanssa metsästys on tosin jäänyt Hinkkaselta muutenkin vähemmälle. Hän on hirvimetsälläkin mielummin koiranohjaaja kuin passimies.

-Muutamaan vuoteen en ole metsästänyt kanalintuja enkä muutakaan riistaa. Metsässä oleminen ja siitä nauttiminen on tärkeämpi puoli, eikä varsinainen metsästys.

HINKKASELLA on myös pitkä ansioluettelo kenneltyön, Suomen harmaahirvikoirajärjestön, riistanhoitoyhdistyksen ja -piirin luottamustoimista sekä palkitsemisista.

Nyt aikaa vie erityisesti hirvenhaukkukokeiden tuomarointi ja oman koiran kanssa metsäharjoittelu.

-Hirvenhaukkukokeessa koirat arvotaan maastoihin ja tuomariryhmä arvostelee koiran työt viiden tunnin aikana hirvikoesääntöjen mukaisesti. Koiralla on mielessä saalis, ohjaajalla mahdollisimman hyvä tulos koiralle ja siellä jossain haaveena käyttövalion arvo.

Kaakkois-Suomen riistakeskus, Kymenläänin Kennelpiiri ja SML Kymen piiri valitsivat Antero Hinkkasen vuoden 2011 erähenkilöksi. Erähenkilö valittiin nyt yhdeksännen kerran.

KUVATEKSTI

Anssi Kemppinen

Kaakkois-Suomen riistapiirin vuoden erähenkilö Antero Hinkkanen ja harmaa norjanhirvikoira Touhulan Reetta ovat erottamaton pari Simpeleen länsipuolen metsissä.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen