Categories
Artikkelit

Astex siirtymässä Mustolaan satama-alueelle

Konepajayhtiön luvatta Ilottulassa tehtyjen rakennustöiden puiminen on vielä kesken.

Jyrki Nuottimäki

LAPPEENRANTA. Astex-konserniin kuuluva Kaakon Erikoiskone Oy aikoo rakentaa konepajahallin Mustolan satamaan Terminaalikadun varteen. Tekninen lautakunta on hyväksynyt tontin varauksen yritykselle. Tontilla on noin 2 000 kerrosneliömetrin rakennusoikeus.

Astex-konsernin yrittäjä Esa Astikainen toivoo rakennustöiden alkavan nopealla aikataululla jo tulevan kevään kuluessa. Varatun noin 5 000 neliön tontin lisäksi Astex Oy haki alustavasti varausta myös viereiselle noin 15 000 neliön tontille.

– Suunnittelemme tuotannon siirtämistä lähivuosina kokonaan Mustolaan, mihin tonttivaraukset antavat mahdollisuuden, Astikainen kertoo.

Yrityksen toimialana ovat kaivos-, louhinta- ja rakennuskoneiden valmistus. Nykyiset toimitilat sijaitsevat Lappeenrannan Ilottulassa, jossa yrityksellä on vajaat 50 työntekijää. Yrityksellä on toimintaa myös Viron Rakveressä, jossa on parikymmentä työntekijää.

Astex on käynyt kaupungin kanssa kädenvääntöä Ilottulan toimipisteen jätevesi- ja rakennuslupa-asioissa. Konepajayhtiö on rakennuttanut luvatta teollisuushallin ja toimistorakennuksen Ilottulaan. Kaupungin rakennuslautakunta piti laiminlyöntiä merkittävänä ja vei asian poliisin esitutkintaan.

– Lupa-asioita koskevat riidat ovat pahasti kesken. En halua tässä vaiheessa kommentoida asiaa, Astikainen sanoo.

Konepaja Astex Gear Oy on koneistuksiin keskittynyt konepaja, jonka tuotteita myydään kotimaahan ja vientiin. Viime vuoden alussa päättyneellä tilikauden yrityksen liikevaihto oli noin 4,2 miljoonaa euroa ja tulos ennen veroja oli noin 156 000 euroa Kaakon Erikoiskone on perustettu vuonna 2010, eikä sillä ole ollut liikevaihtoa ensimmäisen tilinpäätöskauden aikana. Muita Astikaisen Astex-konserniin kuuluvia yrityksiä ovat muun muassa Astex Engineering Oy, Ilottulan Koneistusosat Oy ja Omaisuushuolto Astex Invest Oy.

Kuvaaja: Kai Skyttä

Kuvateksti: Konepaja Astex Engineering Oy:n asentaja Ilya Sedov teki koneistustöitä viime lokakuussa Ilottulan konepajassa.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki