Categories
Artikkelit

City-korttelin itäpäässä palikat loksahtelevat kohdalleen

Pysäköintihallin, Marian aukion ja Tapanaisen talon tontin rakentamista valmistellaan. Lappeenrannan ydinkeskustan korttelin kaava vahvistunee loppuvuodesta.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan City-korttelin monimutkainen palapeli alkaa olla ratkaistu ainakin Kirkkokadun puoleisessa päässä. Jos hyvin käy, niin ensi tai sitä seuraavana vuonna kaupunkiin on valmistunut hieno Marian aukio. Sen alle on kaivettu pysäköintihalli, jonne ajetaan Kirkkokadun puolelta. Nykyisen Tapanaisen talon paikalle on noussut korkea asuin-liiketalo.

City-korttelin työryhmän puheenjohtaja, kaupungin tekninen johtaja Jussi Salo muotoilee tilannekatsaustaan edelleen varovaisesti.

-Osapuolet haluavat nyt viedä hanketta eteenpäin.

Vaikka korttelin rakentaminen lähtee liikkeelle itäpäästä, korttelin muita palasia koskevat ratkaisut hioutuvat nekin. Korttelissa moni asia nivoutuu toisiinsa, ja kuhina on ilmeisen kova.

SALO UUMOILEE, että Marian aukiota ja Tapanaisen talon tonttia koskeva asemakaavaluonnos tulee ennakkokuulemisvaiheeseen keväämmällä. Varsinainen kaava olisi vahva eli sen pohjalta pääsisi rakentamaan vuoden lopulla.

Williparkki vie eteenpäin pysäköintihallin toteuttamista, kaupungin palvelutuotanto Marian aukion. Näiden suunnittelu etenee, jotta olisi valmius Tapanaisen talon tontin rakentamiselle.

Tontin omistavan Lemminkäisen aluejohtaja Seppo Tokkola pitää rakentamisnäkymiä ihan hyvinä ja odottaa kaavan vahvistumista.

-Kaavaluonnoksessa on jo hahmotelmakuvia Tapanaisen tontistakin. Uskomme vahvasti, että siihen rakennettavat asunnot ja liiketilat kiinnostavat. Vaikka taantumasta puhutaan, asuntoja edelleen ostetaan, ja liikepaikkanahan se on Lappeenrannan ykkönen. Jos ei cityllä kauppa kannata, niin se on ihmejuttu.

Jussi Salo uskoo, että kun korttelin ilme kohentuu yhdestä osasta, se rohkaisee muitakin kiinteistönomistajia. Yksi ratkaisun avain olisi kiinteistökaupat, joita ei kuitenkaan Tapanaisen talon jälkeen ole tehty.

ASEMAKAAVOITUKSEN yhteydessä ratkeaa viimein myös Tapanaisen talon purkaminen. Kaikki suunnitelmat on tehty sen pohjalta, että talo puretaan, mutta suojelupaineitakin on. Museo on aiemmin ottanut kantaa rakennuksen säilymisen puolesta. Etelä-Saimaan saamien tietojen mukaan selvityksessä olisi päädytty nyt siihen, että talo voidaan purkaa.

Williparkki on valinnut rakennuttajakonsultin pysäköintihallia varten. Williparkin toimitusjohtaja Pekka Murto sanoo, että Williparkilla pitää olla valmius ryhtyä töihin nopeastikin.

-Me emme saa olla siinä jarruna. Williparkilla on se touhu nyt hyvässä kuosissa. Eteenpäin mennään siinä tahdissa kuin meiltä edellytetään.

Näillä näkymin pysäköintihallin ensimmäiseen vaiheeseen tulee vajaat 200 paikkaa.

Kaupungin palvelutuotannon johtaja Pasi Leimi kehuu Marian aukion suunnitelmia. Jatkossuunnittelu voittaneen arkkitehtisuunnitelman pohjalta on käynnissä.

KUVATEKSTI

Tuuli Truhponen

Tapanaisen talon purkutuomiokin näyttää nyt entistä selvemmältä. Nykyisen parkkialueen päälle tulee Lappeen kirkolle ulottuva Marian aukio. Sen alle jää parkkihalli, jonne ajetaan sisään Kirkkokadulta.

Näin City-korttelin toteutus etenee

1. Marian aukion, Valtakadun ja muiden yleisten alueiden sekä pysäköintilaitoksen suunnittelu on alkanut ja ne toteutetaan viipymättä.

2. Tapanaisen tontin asemakaavamuutos, suunnittelu ja rakentaminen.

3. Koulutalon asemakaavamuutos, suunnittelu joko peruskorjauksena tai uudisrakennuksena ja toteuttaminen.

4. Keskustalon ja Liiketalon peruskorjauksen ja lisärakennusoikeuden mahdollistavan asemakaavamuutoksen laatiminen ja toteuttaminen. Samalla tutkitaan rakentamista Koulukadun puolelle.

Lähde: Kaupungin kaavoitusohjelma 2012-2013

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju