Hyvässä aikataulussa kohti kuntohuippua

Etelä-Karjalan vuoden urheilijan Riikka Sarasoja-Liljan tähtäin on Sotshin olympialaisissa.

Tuomo Reponen

LAPPEENRANTA. Lappeen Rientoa edustava Riikka Sarasoja-Lilja on tyytyväinen kauteensa. Naishiihtäjä on hätyytellyt maailmancupissa palkintosijoja, ja tiukimmillaan hänet on erottanut pronssimitalista 0,1 sekuntia.

-Olen kyllä tyytyväinen kauteen. Monta hyvää hiihtoa on alla. Palkintopalli on kovasti tavoitteena, kun se Tour de Skillä oli niin lähellä, Sarasoja-Lilja hymähtää.

Hyvät otteet huomasi myös Eteläkarjalaiset Urheilutoimittajat ry, joka valitsi 29-vuotiaan urheilijan Etelä-Karjalan parhaaksi vuonna 2011.

-Tietyllä tapaa tämä on ollut läpimurtokausi kansainvälisellä tasolla. Hyviä hiihtoja on enemmän kuin koskaan aikaisemmin, valinnasta ilahtunut Sarasoja-Lilja kertoo.

Nykyään Kuortaneella asuvan hiihtäjän päätähtäin on Sotshin talviolympialaisissa 2014.

-Tavoitteena on olla elämäni parhaassa kunnossa silloin. Tasoa pitää nostaa vähitellen. Tämän hetkinen ei riitä, mutta hyvin olen aikataulussa.

Lopputalvena Sarasoja-Lilja tähtää maailmancupin kisoihin. Hänellä on tarkoituksena osallistua kaikkiin mahdollisiin osakilpailuihin.

-Minulla ei varsinaisesti ole mitään pääkisaa. Kaikki ovat yhtä tärkeitä, hän toteaa.

Sekä 10 kilometrin perinteistä että sprinttiä hiihtävä Sarasoja-Lilja ei osaa sanoa, kumpi hiihtomuodoista on mieluisampi.

-Silloin kun kulkee, molemmat tuntuvat mukavilta. Huonona päivänä kumpikaan ei tunnu kivalta, hän naurahtaa.

Hetken mietinnän jälkeen hän kertoo, että sprintistä jää helpommin asioita hampaankoloon.

-Tilanteet tulevat siinä niin nopeasti. Välinerikko on aina kohtalokas. Lisäksi joskus juuttuu ruuhkaan, eikä pääse kunnolla mukaan kilpailuun, vaikka kuinka olisi menohaluja.

-Kymppi on sellainen matka, että siinä ei paljon tarvitse jälkeenpäin selitellä, jos ei ole kulkenut.

SM-kultaa Lappeen Riennon viestijoukkueessa voittanut Sarasoja-Lilja hinkuu kovasti mitalikantaan myös kansainvälisellä tasolla. Vaikka maailmancupissa on lähellä käytykin, ei asioita sovi jäädä liikaa murehtimaan.

-Keväällä on aikaa analysoida suorituksia. Jos liikaa jää miettimään tilanteita, se on monesti kisasuorituksesta pois, hän tietää.

Kisasuoritukset ovat olleet paranemaan päin. Osasyyn Sarasoja-Lilja löytää Heikki Pusasta, joka valmentaa häntä toista vuotta.

-Voimaharjoittelu muutettiin toisenlaiseksi. Se on varmasti näkynyt tuloksissa.

-Olen kuitenkin aika harvoin päässyt kärjen tuntumaan. Pyrin jämäkämpään ja tasaisempaan suoritukseen, jotta kärkisijoita pystyisi taistelemaan joka kerta.

KUVATEKSTI

Lehtikuva/Jussi Nukari

Riikka Sarasoja-Liljan tähtäin on loppukaudella maailmancupissa. Palkintokoroke on tavoitteena. Se on jäänyt tällä kaudella 0,1 sekunnin päähän.

Etelä-Karjalan Vuoden Urheilija 2011

1) Riikka Sarasoja-Lilja, hiihto, Lappeen Riento 153 pistettä

2) Lotta Nevalainen uinti, Vuoksen Uimaseura 112

3) Jouni Pellinen, skicross, Imatran Urheilijat 104

4) Minna Nieminen, soutu, Vuoksen Soutajat 89

5) Matti Kettunen, paini, Imatran Power Twisters 84

6) Lari Lehtonen hiihto, Imatran Urheilijat 50

7) Markus ja Mariia Hirvonen, tanssi, Lappeenrannan Tanssiurheilijat 45

8) Jonna Mäkelä, salibandy, pesäpallo, NST, Pesä Ysit 42

9) Anni Ikälä judo, Kamiza 41

10) Antti Ahokas, golf, Viipurin Golf 39 Valinnat suoritti Eteläkarjalaiset Urheilutoimittajat ry Vuoden valmentaja: Jarmo Punkkinen (Kaisa Mäkäräisen valmentaja) Vuoden joukkue: Lappeen Riennon naisten viestihiihdon SM-kultajoukkue Vuoden nuori urheilija: Vilma Ruotsalainen, uinti, LrU

Kirjoittaja:
Tuomo Reponen