Categories
Artikkelit

Imatra voittaa kaupan neliöissä Lappeenrannan

Viisumivapaus toisi rutkasti lisää vähittäiskaupan liiketilaa Imatralle. Jo nyt taakse jäävät pääkaupunkiseudun samankokoiset kaupungit.

Teemu Saintula

IMATRALLA on vähittäiskaupan neliöitä asukaslukuun suhteutettuna enemmän kuin Lappeenrannassa. Imatralla kaupan neliöitä on henkilöä kohti tasan kolme, Lappeenrannassa 2,81.

Erikoisuus selviää konsultti- ja tutkimustoimintaa tekevän Tuomas Santasalo Ky:n laatimasta vertailusta. Erikoiskaupan tutkijan Tuomas Santasalon mukaan Imatra ja Lappeenranta ovat kuitenkin eri sarjassa.

-Imatran suhdeluku paranee, kun väkiluku vähenee, mutta liiketilan määrä ei. Lappeenrannassa väkiluku kasvaa. Jos kaupan neliöt eivät juuri muutu, suhdeluku heikkenee, Santasalo järkeilee.

Santasalon mukaan kaupunkien liiketiloja kannattaakin verrata enimmäkseen vain samankokoisiin kaupunkeihin. Lappeenrannan sopiva vertailukohta olisi esimerkiksi Lahti. Suuria kaupunkejakaan ei kannata vertailla Imatran tai Lappeenrannan kanssa.

SELVITYKSESSÄ Imatran kokoluokan kaupungeista Imatraa enemmän vähittäiskaupan neliöitä on vain Torniossa.

Imatra todennäköisesti olisi Tornion edellä, jos Suomen ja Venäjän raja olisi yhtä avoin kuin Suomen ja Ruotsin raja.

-Kyselyssämme venäläiset ovat kertoneet, että jos maiden välillä olisi viisumivapaus, he kävisivät Suomessa neljä kertaa enemmän, sanoo Tutkimus- ja analysointikeskus Tak:n Oy:n toimitusjohtaja Pasi Nurkka.

Jo ennen mahdollista viisumivapauttakin venäläisten matkailijoiden määrä lisääntyy huomattavasti. Arvion mukaan kasvua on Imatralla vuosittain viisi prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Sen jälkeen kasvuvauhti hidastuu 2,5 prosenttiin vuodessa. Arvio perustuu Imatran tekemään Imatrankosken kaupallisia palveluja koskevaan selvitykseen.

Rajakaupunkien taakse selvityksessä jäävät pääkaupunkiseudun Lohja ja Hyvinkää. Tämä siitä huolimatta, että pääkaupunkiseudun kunnat hyötyvät muuttovoitosta ja seudun kuntien läheisestä sijainnista.

Santasalon arvion mukaan ilman venäläisiä ostajia Imatralla olisi kaupan neliöitä 10-20 prosenttia nykyistä vähemmän.

-Imatran kauppiaiden liikevaihdosta venäläisten osuus on 15-20 prosenttia, Nurkka lisää.

VÄESTÖ vähenee Imatralla. Imatralaisten kauppiaiden suomalaisilta saamat eurot eivät silti vähene.

Imatran talousalueen ihmisten kulutuksen ennustetaan henkilöä kohden nousevan päivittäistavarakaupassa prosentin ja erikoistavarakaupassa kaksi prosenttia vuosittain.

KUVATEKSTI

Lehtikuva/Jussi Nukari

Venäläisten ostosmatkailijoiden ansiosta Imatralla on runsaasti vähittäiskauppojen neliöitä joissa kierrellä ja kärräillä.

Kirjoittaja:
Teemu Saintula