Categories
Artikkelit

Jazzrumpali tienaa leivän opettamalla

Riina Nokso-KoivistoNiin se elämä heittelee. Metallibändin rumpalista tulee salonkikelpoinen jazzmuusikko, opettaja ja perheenisä. Vesa Kyckling varttui Hanhikempin kylällä Lappeenrannassa. Oman kylän mies Kantosen Ismo oli rumpali ja antoi paukuttamisesta innostuneelle pojalle ensimmäisen virvelirummun. Lopulta isä taipui ja osti pojalleen oman rumpusetin. Monarilla Vesa Kyckling soitti eri kellaribändeissä, muun muassa vihaista metallia esittäneessä Carcosassa. Poika meni myös soittotunneille. Opettaja, Tommi Piili, sai pian houkuteltua hänet Lappeenranta big bandiin.— Sitä kautta pääsin keikoille monien lappeenrantalaisten jazzvaikuttajien, kuten Pekka Kaarnan kanssa. Myöhemmin Kyckling sai opettajakseen toisen kovan lappeenrantalaisrumpalin Tomi Salesvuon, joka työskenteli Joensuun konservatoriossa. Vesa Kyckling päätti lähteä Joensuuhun opiskelemaan. Hän suoritti yhtyemuusikon ammattitutkinnon, mutta jatkoi opintojaan vielä ammattikorkeakoulussa Helsingissä. Nykyisin Vesa Kyckling on itse soitonopettaja.— Helsingissä opetan yksityisessä Roihupellon bändikoulussa. Lisäksi käyn kerran viikossa pitämässä tunteja Porin Palmgren-konservatoriossa. Opettajan työstä tuleva vakituinen palkka on tarpeen, koska kotona odottavat avovaimo ja 1,9-vuotias poika. — Vaikka virkoja ei ole juurikaan auki, tuntitöitä opettajille onneksi riittää. Monet muusikkokaverinikin käyvät opettamassa useammassa eri musiikkiopistossa. Vapaa-ajallaan 29-vuotias Vesa Kyckling tekee omaa musiikkia. Hän liidaa The Kling -bändiä, jonka musiikki on rytmistä jazzia ja funkia. — Tällä hetkellä yritämme saada keikkoja kesän jazzfestivaaleille. Se ei ole aivan helppoa. Tasokkaita bändejä ja hyviä soittajia on niin paljon. Helmikuussa The Kling esiintyy Lappeenrannassa ravintola Kolmessa lyhdyssä, jonne bändin on kutsunut Lappeenrannan jazzclub. — Keikalla tulee näkymään myös paikallista osaamista, sillä Kaisu Kärri tulee esittämään kanssamme pari kappaletta. Vaikka Kyckling asuu Helsingissä, siteet Lappeenrantaan ovat vahvat. Äiti, isä ja sisko asuvat yhä Etelä-Karjalassa. — Käymme Lappeenrannassa melkeinpä joka kuukausi. Rumpali ei ole myöskään hylännyt miesie-murrettaan. — Oppilaat alkoivatkin kutsua minua Vesku Zetterbergiksi, Kyckling naurahtaa.Vesa Kycklingin The Kling -yhtye esiintyy helmikuun 22. päivä Ravintola Kolmessa lyhdyssä Lappeenrannassa.

Riina Nokso-Koivisto

Kirjoittaja: