Categories
Artikkelit

Kehitysvammaisten asuntola kehnossa kunnossa Luumäellä

Kunta omistaa rapistumaan päässeen rakennuksen ja selvittää nyt tilannetta.

LUUMÄKI. Taavetin Patteritiellä sijaitseva kehitysvammaisten asuntola kaipaa kipeästi remonttia Luumäellä. Kahdeksan asukkaan rivitalon omistaa Luumäen kunta. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri maksaa siitä vuokraa.

Sosiaali- ja terveyspiirin hallituksen jäsen, Luumäen kunnanvaltuutettu Pentti Salenius (sd.) kävi pari päivää sitten tutustumassa asuntolaan. Hän kauhistui näkemästään.

Itsekin aikanaan kehitysvammaisten parissa työskennelleen Saleniuksen mielestä asuntola pitäisi ehdottomasti remontoida.

– Ilmanvaihdossa on ongelmia, yhdestä asunnosta puuttui palovaroitin, sähkömittarista puuttui suojus. Mitään ei ole korjattu. Vain maalia tintattu johonkin.

LUUMÄEN kunta sai runsas vuosi sitten valmiiksi lähellä asuntolaa sijaitsevan, suunnilleen samanikäisen rivitalon perusparannuksen. Vanha talo muuntui remontissa palvelutaloksi vanhuksille.

Kehitysvammaisten asuntola sen sijaan on päässyt rapistumaan.

– Sellainen, mikä ei kelpaa asuttavaksi tavalliselle ihmiselle, sinne laitetaan kehitysvammaiset, Salenius hämmästelee. Hän viittaa tapaukseen, jossa samassa talossa asunut pariskunta haki kunnalta muutama vuosi sitten korvauksia muun muassa terveyshaitoista, joita he sanoivat asunnon heille aiheuttaneen.

VAMMAISTEN asumis- ja laitospalveluista sosiaali- ja terveyspiirissä vastaava sosiaalijohtaja Taina Porthén neuvotteli torstaina Luumäellä asuntolan kunnosta.

– Kunta selvittää asian heti.

Porthén vakuutti, että asia etenee hyvässä hengessä, eikä hän näe sitä dramaattisena. Hän kuitenkin myöntää, että talon asukkaat ovat erityisryhmä, joiden puolia on pidettävä.

– Koska kyseessä ovat kehitysvammaiset henkilöt, niin kyllä heistä täytyy huolta pitää.

LUUMÄEN kunnan talonrakennusmestari Seppo Ukkola poikkesi torstaina tarkistamassa asuntolan tilannetta ja vei puuttuneen palovaroittimenkin.

– Palovaroitinjärjestelmä on ketjutettu niin, että jos yhdessä huoneessa hälyttää, silloin hälyttää kaikissa. Nyt pitäisi miettiä, pitäisikö hälytyksen mennä talon sisältä jonnekin, että asukkaita pystytään auttamaan mahdollisessa hätätilanteessa.

Ukkola on hoitanut talonrakennusmestarin pestiään vasta puolitoista kuukautta, ja asia tuli hänelle uutena eteen.

Hän arveli, että iäkkään, 1970-luvulla rakennetun talon korjaaminen toimivaksi asuntolatarkoitukseen on aika toivoton tehtävä.

– Sille rakennuskannalle pitäisi tehdä jotakin. Uskon, että muutamassa vuodessa siellä mäellä tapahtuukin aika paljon.

Kuvateksti

Matti Riihelä

Kehitysvammaisten asuntolana toimiva rivitalo on rakennettu 1970-luvulla.

Pentti Saleniuksen mielestä kehitysvammaiset asuvat asunnoissa, jotka eivät muille kelpaisi.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä