Ilpo Leskinen
LAPPEENRANTA. Etelä-Karjalan keskussairaala kaipaa täyttä varmuutta Kaukaan biovoimalalta. Laitoksella sattuvat häiriöt heijastuvat heti lämmönsaantiin.
Sairaalassa on tuoreessa muistissa perjantainen lämpökatkos. Varavoimala saatiin pian päälle, mutta patteri jäätyi silti.
EKSOTEN tekninen johtaja Juhani Ahokas kertoo, että ilmastointikanavan patteri jäätyi ja sylki vedet ulos. Vesivahinko jäi onneksi pieneksi.
-Ihmishenkiä ei ole ollut vaarassa, mutta vesivahingot teettävät ylimääräistä työtä. Onneksi vahinko sattui työaikana, joten porukkaa löytyi heti korjaamaan.
-Joka kerta, kun Kaukaan Voimalla on häiriöitä, meille tulee ongelmia, Ahokas sanoo.
KESKUSSAIRAALAN entinen lämpökeskus Kahilanniemessä toimii nykyään varavoimalana.
-Varavoimalan lämpiämiseen menee oma aikansa, ja kovilla pakkasilla keskussairaalan putkistoja ennättää jäätyä.
Ahokas korostaa, että tiedonkulun Kaukaan Voimalta pitää olla nykyistä nopeampaa, jotta häiriöihin pystytään heti varautumaan.
Vaikka ongelmia on ratkottu ripeästi Lappeenrannan Energian kanssa, silti lämmönsaantiin tulee aina viivettä.
LAPPEENRANNAN Energian tuotantojohtaja Tuomo Parviainen kertoo, että Kahilanniemen varavoimalan toimivuus pitää kaiken varalta tutkia.
Hänen mukaansa on syytä tutkia se, käynnistyykö laitos riittävän nopeasti.
Parviainen kertoo, että aiemmin varavoimala oli käsikäyttöinen, jolloin käynnistyminen sujui hitaasti. Laitos on pari vuotta sitten automatisoitu, jolloin kaukokäynnistys on nopeuttanut huomattavasti lämpiämistä.
-Kaukokäynnistyksellä on varmistettu sairaalan lämmityksen toimivuus.
KAUKAAN VOIMAN toimitusjohtaja Jukka Kiuru kertoo, että viime perjantain katkos oli poikkeuksellinen. Sattui kaksi häiriötä kerralla.
-Yksi venttiili jumiutui. Sen avaaminen kesti poikkeuksellisen pitkään.
-Jos venttiili ei olisi ollut jumissa, häiriö olisi kestänyt vain 15 minuuttia. Nyt meni kaksi tuntia. Kyseessä oli talven ainoa häiriö.
Kaukaan biovoimala on varautunut häiriöihin siten, että biopolttoaineet ja turve syötetään laitokseen eri kautta. Kolmantena vaihtoehtona on polttaa maakaasua. Maakaasun syöttö saadaan kytkettyä heti päälle.
Viimeisenä mahdollisuutena on liittyä UPM:n höyryverkkoon, jolloin UPM:n tehtaat tuottavat maakaasulla Kaukaan Voimalle lämpöä.
Pakkaskauden suurin riski on Kiurun mukaan polttoaineiden jäätyminen ja ongelmat polttoaineen syötössä.
-Sitä varten meillä on maakaasu varapolttoaineena.