Kylpylähanke hiipuu Savitaipaleella

Yhtään sopivaa sijoituspaikkaa ei ole tiedossa. Seurakunta tuntee joutuneensa kohtuuttoman ryöpytyksen kohteeksi.

Anne Kokkonen

SAVITAIPALE. Venäläisvetoisen kylpylähotellin rakentaminen Savitaipaleelle näyttää epätodennäköiseltä. Jäljellä ei ole yhtään vaihtoehtoa, kun kirkkoneuvosto päätti maanantaina olla myymättä maata Orrain alueelta.

-Pikku hiljaa on nostettava kädet pystyyn ja myönnettävä, ettei tästä hankkeesta ollut meille siunaukseksi, kunnanjohtaja Tapio Iso-Mustajärvi toteaa.

Kylpylää suunniteltiin alun perin kunnan maalle Pettilään, sitten sijoituspaikaksi tarjottiin useampaakin kohdetta Saimaan ja Kuolimon rannoilta. Yksikään kohde ei lähitarkastelussa osoittautunut matkailuhankkeelle soveltuvaksi.

-Paljon vero- ja matkailupalvelutuloja jää nyt saamatta. Toivottavasti nykyiset ja uudet paikalliset yrittäjät uskaltavat ottaa riskin ja laajentaa toimintaansa. Sitä tarvitaan, jos Savitaipale halutaan säilyttää itsenäisenä, Iso-Mustajärvi tähdentää.

SEURAKUNTA joutui ryöpytyksen kohteeksi, kun siltä kysyttiin maanmyyntihalukkuutta ja kirkkoneuvosto päätti jatkaa asian selvittelyä. Normaali asiaan perehtyminen tulkittiin aikomukseksi myydä maata venäläisille yrittäjille.

-Heti alussa tuli vajaat 20 sähköpostiviestiä, joissa otettiin vahvasti kantaa asiaan. Kaikki kirkkoneuvoston jäsenet saivat samanlaista postia ja kylällä tartuttiin takinliepeeseen ja vaadittiin selityksiä, kirkkoherra Ossi Hjerppe ja talouspäällikkö Mervi Ukkonen muistelevat.

Yleisönosastokirjoituksissa uhattiin kirkosta eroamisella, jos seurakunta ryhtyy kauppoihin. Tiettävästi vain yhden eroajan palautteessa tämä syy oli mainittu.

-Palaute on ollut kohtuutonta, mutta se tässä on positiivista, että ihmiset ovat kiinnostuneita seurakunnan tekemisistä, Ukkonen arvioi.

KIRKKONEUVOSTON kielteisessä päätöksessä painoivat erityisesti metsätaloudelliset seikat. 330 hehtaarin suuruinen Orrain metsätila on seurakunnan suurin yhtenäinen metsäalue, jota ei haluttu lähteä pilkkomaan. Orrai on myös luontoarvoiltaan tärkeää virkistysaluetta.

Metsätaloudellisesti tärkeästä tilasta ei luovuta, mutta muuten isoa kirkkoremonttia maksava seurakunta voi harkita omaisuuden realisointia.

Luotolahdenkapian toiselta puolelta Orraista myytiin syksyllä pieni metsätila, jonka hoitaminen oli hankalaa muun muassa puuttuvien tieyhteyksien takia.

-Päätöksellä kirkkoneuvosto ei ota kantaa itse matkailukeskushankkeeseen, onko se paikkakunnalle hyväksi vai ei, eikä seurakunta ole päätöksellään hanketta kaatanut. Seurakunta ei vain halua myydä Orraista metsää, Savitaipaleen seurakunta korostaa lehdistötiedotteessaan.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen