Categories
Artikkelit

Lappeenrannan Venäjä-toimissa venäläiseversti

Venäjän tiedustelupalveluilla on yhteys Lappeenrannan ERIP-yhteisöön. Viranomaiset eivät kommentoi asiaa.

Outi Salovaara

PIETARI. Lappeenrantalaiset ovat Pietarissa tehneet yhteistyötä Venäjän tiedustelupalveluun yhteyden omaavan ansioituneen pietarilaiseverstin kanssa.

Lappeenrannan kaupungin yhdessä pietarilaisten kanssa perustaman European—Russian Innopartnership-yhteisön eli ERIPin hallituksessa istuu pitkän linjan sotilas, eversti Juri Zaharov.

ERIP perustettiin vuoden 2007 lopussa Lappeenrannan elinkeinoyhtiön 2011 erotetun toimitusjohtajan Tom Hultinin ja Pietarin informaatio- ja viestintäkomitean aloitteesta.

Zaharov johtaa valtiollista Pietarin informaatio- ja analyysikeskus IAC:tä, jonka päätehtäviä on tiedonhankinta Venäjän valtionhallinnon käyttöön. IAC on yksi ERIPin neljästä perustajasta ja Pietarin kaupungin informaatiokomitean alainen laitos.

Suomen viranomaiset kieltäytyvät antamasta virallisia kommentteja IAC:n yhteydestä Venäjän valtion tiedustelutoimintaan. Erään viranomaislähteen mukaan IAC on tullut esiin ”erikoisissa yhteyksissä”.

Suomen viranomaiset muistuttavat Venäjän ministeriöiden ja turvallisuusorgaanien olevan hyvin voimakkaita ja käytännössä kaiken toiminnan taustalla.

IAC:n työtä ovat helpottaneet sen Venäjän turvallisuuspalvelulta FSB:ltä saadut valtuutukset, joiden perusteella se muun muassa on saanut käyttää työssään valtiosalaisuuksia sisältäviä tietoja.

IAC on kehittänyt erilaisia tieto- ja turvallisuusjärjestelmiä. Muutama vuosi sitten se loi järjestelmän, jolla viranomaisille rekisteröidään sähköisesti tiedot Pietarin hotelleissa yöpyvistä ulkomaalaisista.

IAC:n palveluksessa on nykyisin myös Kirill Ladygin, joka vuosina 2008—2010 oli ERIPin toimitusjohtajana. Kaikkiaan IAC:llä on noin 300 työntekijää.

Ladyginin jälkeen ERIPin toimitusjohtajana on ollut lappeenrantalaisten edusmies Venäjällä, Lappeenrannan Pietarin-edustuston eli innovaatiokeskuksen johtaja Igor Kuprienko. Hän on myös Hultinin yhtiön entinen työntekijä.

ERIP on etupäässä hallinnoinut innovaatioihin liittyviä Lappeenrannan EU-hankkeita, mutta myös Lappeenrantaan liittymättömiä virolaisia ja latvialaisia EU-hankkeita.

On epäselvää mihin ERIPiä tarvittiin, koska myös Lappeenrannan edustusto eli innovaatiokeskus on hoitanut hankehallinnointia.

Tom Hultin ei halunnut vastata ERIPiä koskeviin kysymyksiin, eikä elinkeinoyhtiön nykyisillä työntekijöillä ole ERIPistä tarkempia tietoja.

European-Russian Innopartnership, ERIP

Perustettu 2007 lopulla Pietarissa voittoa tavoittelemattomaksi yhteisöksi.

Perustajajäsenet Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöiden emoyhtiö, Lappeenranta Innovation Oy, Pietarin finanssiyliopisto ja Pietarin informaatio- ja analyysikeskus IAC.

Toimitusjohtaja Igor Kuprienko, lisäksi projektityöntekijöitä.

Hallinnoi Lappeenrannan, mutta myös Baltian maiden EU-hankkeita.

Hallintoneuvostossa IAC:n Juri Zaharov, Pietarin finanssiyliopiston rehtori Igor Maksimtsev, Lappeenrannan elinkeinoyhtiön vt. toimitusjohtaja Eero Immonen ja elinkeinoyhtiön tytäryhtiön Wirman toimitusjohtaja Markus Lankinen.

Liikevaihto 2010 noin 75 000 euroa, tästä neljäsosa Lappeenrannan innovaatiofoorumin järjestelyistä ja loput EU-hankerahoista ja jäsenmaksuista.

Lähteinä mm. ERIP Report on 2010 and plans for 2011, Igor Kuprienko, ERIPin kotisivut.

Eversti Juri Zaharov

Syntynyt 1949 Riiassa.

Valmistui marsalkka Birjuzovin ylemmän päällystön pioneerioppilaitoksesta Riiasta 1971 ja Dzerzhinskin sotilasakatemiasta Moskovasta 1988.

Palveli strategisissa ohjusjoukoissa uusien ohjusjärjestelmien käyttöönotossa.

Mozhaiskin avaruusteknologisen ylemmän sotilasoppilaitoksen johtaja, automaattijärjestelmien ja tietotekniikan tiedekunnan johtaja Leningradissa ja Pietarissa 1987—1999.

Automaattijärjestelmien hallinnan insinööri, teknisten tieteiden lisensiaatti, dosentti, professori ja eversti.

Pietarin informaatio- ja analyysikeskuksen varajohtaja 1999, nykyisin pääjohtaja.

Johtanut mm. integroidun informaatio- ja analyysijärjestelmän kehittämistä Venäjän valtionhallinnon elimille Pietarissa.

Saanut arvomerkkejä mm. palvelustaan isänmaan puolesta Neuvostoliiton sotilasjoukoissa.

Lähde: Entsiklopedija kosmonavtiki, www.rtc.ru/encyk/biogr-book/08Z/1034.shtml

Kirjoittaja:
Outi Salovaara