Lappeenrannan venepaikkojen hintoihin tuli roima korotus

Perusmoottoriveneen omistajalle korotus voi olla parin sadan euron luokkaa vuodessa. Talvisäilytyksen hinnat lähes kolminkertaistuvat.

Timo Laitakari

LAPPEENRANTA. Venepaikkojen hinnat nousevat noin puolella Lappeenrannassa. Kaupunginhallitus päätti taksoista maanantaina. Korotukset vaihtelevat satamittain ja paikkatyypeittäin. Eniten kallistuu talvisäilytys.

Jatkossa laituripaikan hinnat veneilykaudelta ovat veneen koosta ja satamasta riippuen 140-430 euroa. Viime vuonna hinta oli 95-310 euroa.

Lappeenranta on saanut venepaikoista ja talvisäilytyksestä tuloja vuodessa noin 235 000 euroa. Satamajohtaja Hannu Lappalainen arvioi korotusten lisäävän tuottoa 130 000 euroa vuodessa.

Lappeenrannan Moottoriveneseuran kommodori ja vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Jaakko Kokko tyrmistyi korotuksista.

– Ihan kauheita lukuja.

– Jos me ollaan Saimaan rannalla ja halutaan mainostaa itseämme sillä, niin ei veneilystä saa tehdä pelkkää eliitin harrastusta.

Kokko hämmästelee sitä, miten venepaikkojen kustannukset kaupungille voivat yhtäkkiä muka nousta tällä tavalla. Vielä vuosi sitten hänelle kerrottiin, että maksuilla voidaan kattaa kustannukset.

Satamajohtaja Lappalainen sanoo, että suurin syy korotukseen on varautuminen sataman yhtiöittämiseen, joka on tarkoitus toteuttaa tänä vuonna. Yhtiönä toimivan sataman pitää pystyä tekemään omaisuudestaan normaalit poistot ja rahoittamaan itse investointinsa.

Lappalaisen mukaan Lappeenrannan venepaikat ovat aiemmin olleet melko edullisia. Hän perustelee hinnan nousua myös parantuvalla palvelulla.

– Meille tulee kuuteen pieneen venesatamaan ympärivuorokautinen kameravartiointi.

Valvontajärjestelmät rakennetaan tämän talven aikana.

Lappalaisen mukaan taksan tuotto kattaa korotuksen jälkeen paikkojen vuokrauksen ja hallintokustannukset, aluevartioinnin, kunnossapitokustannukset ja poistot. Lisäksi niillä voidaan varautua peruskorjauksiin.

Vielä lokakuussa Lappalainen arvioi Etelä-Saimaalle hintojen nostotarpeeksi 4-5 prosenttia. Summa kipusi päätettyyn noin 55 prosenttiin, kun laskelmat yhtiöittämisessä siirtyvistä omaisuuseristä tarkentuivat.

Jatkossa esimerkiksi 2,5 metrin levyinen laituripaikka Lauritsalassa maksaa 180 euroa. Viime kesänä sen hinta oli 130 euroa.

Halkosaaressa vastaava paikka maksaa jatkossa 220 euroa. Uusi taksa korotti Halkosaaren ja Laihian laituripaikat kalleusluokka kakkoseen, mikä tarkoittaa peruskorotuksen päälle 40 euron lisäkorotusta.

Talvisäilytys kallistuu nykyiseen verrattuna jopa lähes kolminkertaiseksi. 2,5-metrisen veneen säilytykselle Linnoitusniemellä tai Laihialla tulee hintaa 180 euroa, kun ennen selvisi 65 eurolla.

Soutuvenepaikan hinta nousee 35 eurosta 50 euroon. Myös vierasvenesataman hinnat nousevat.

Kuva: Mika Strandén

Kuvateksti: Lappeenrannan kaupungilla on yhteensä noin 2?700 venepaikkaa. Ne sijaitsevat 18:ssa eri satamassa.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari