Categories
Artikkelit

Lappeenranta on ERIPin suurin maksaja

Venäläiset halusivat vaihtaa Kuprienkon tilalle uuden johtajan.

Outi Salovaara

PIETARI. ERIPin suurin jäsenmaksujen maksaja on ollut Lappeenranta. 2010 ja 2011 Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöiden emoyhtiö ja sen tytär Lappeenranta Innovation maksoivat jäsenmaksuja yhteensä 10 000 euroa.

Pietarin informaatio- ja analyysikeskuksen IAC:n vuosijäsenmaksu on ollut 5 000 euroa. Neljäs perustajajäsen Pietarin finanssiyliopisto ei ole maksanut jäsenmaksuja ollenkaan.

Lappeenrannan teknillinen yliopisto oli ERIPin liitännäisjäsen ja maksoi 5 000 euroa vuosittain, mutta erosi ERIPistä vuoden 2011 alussa.

Yliopisto sai alkuvaiheessa ERIPin kautta hyviä kontakteja. Myöhemmin hyöty jäi olemattomaksi, ja yliopisto myös pettyi vähäiseen talous- ja muuhun raportointiin.

Elinkeinoyhtiö Kaupunkiyhtiöiden Venäjä-raporteissa ERIPiä on luonnehdittu Lappeenrannan innovaatiokeskuksen merkittäväksi strategiseksi kumppaniksi.

ERIPin tilinpäätöksiä tai toimintakertomuksia ei ole esitelty esimerkiksi kaupunginhallitukselle. Elinkeinoyhtiön tilinpäätöksessä ERIP on kuitattu maininnalla.

Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt -nimen Lappeenrannan Liiketoimintoihin vaihtaneen elinkeinoyhtiön vt. toimitusjohtaja Eero Immonen on asemansa puolesta ERIPin hallintoneuvoston jäsen. Käytännössä hän ei ole kuitenkaan ollut tekemisissä ERIPin kanssa.

— Lappeenrannan on nopealla aikataululla tehtävä linjaus siitä, onko Lappeenranta enää ERIPissä mukana vai ei, sanoo Immonen.

Lappeenrannan tämän vuoden jäsenmaksuja ei vielä ole maksettu.

ERIPin toimitusjohtaja Igor Kuprienko on lähiviikkoina vaihtumassa ERIPin nykyiseen projektipäällikköön Maria Kuzkoon, joka on Pietarin informaatio- ja viestintäkomitean varajohtajan Boris Isaevin tytär. Aiemmin Kuzko työskenteli isänsä johtamassa komiteassa.

Isaevin komitean alainen informaatio- ja analyysikeskus IAC taas on ERIPin perustajajäsen.

Lappeenrantalaiset halusivat Kuprienkon jatkavan ERIPin johtajana, mutta enemmistössä olevat venäläiset syrjäyttivät hänet joulukuussa pidetyssä ERIPin kokouksessa.

ERIP on tiettävästi siirtymässä Lappeenrannan innovaatiokeskuksen tiloista Pietarin Suomi-talosta informaatio- ja viestintäkomitean tiloihin.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara