Categories
Artikkelit

Pitkä työura joutsenolaisten kohtaamista (Lähikuvassa)

Leena Sallinen Ihmisen kunnioittamisesta pitää lähteä, sanoo Anna-Brita Venäläinen pohtiessaan johtoajatusta terveydenhoitajan työssä.-Täytyy kuunnella ihmistä ja olla läsnä, että syntyy luottamus. Se on edellytys perheen kohtaamiselle, hän jatkaa.Kuuntelu vaatii tarkkuutta.-Asiakas voi lähtiessään ovella heittää jonkun olennaisen asian.Venäläisen mukaan asiasta pitää silloin osata ottaa kiinni ja antaa uusi aika vastaanotolle.Venäläinen on toiminut 35 vuotta terveydenhoitajana Joutsenossa, pisimpään Pulpin neuvolassa.Vuoteen 1988 hän toimi lastenneuvolassa. Sitten Joutsenoon tuli väestövastuinen työmalli. Venäläiselle tuli Pulpin alueelta asiakkaita vauvasta vaariin.-Työ oli joustavaa, vähän niin kuin vanhan ajan terveyssisartoimintaa, hän vertaa tuota aikaa viime vuosiin, joihin Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri toi uusia muutoksia.-Palattiin taas sektorityöhön, mutta tuli myös tiimityötä ja hoitoketju.Venäläinen pitää tärkeänä tuntumaa asiakkaan elämän kokonaistilanteeseen.-En katso ihmistä pelkästään yksilönä, vaan miten hän on perheessä, yhteisössä ja yhteiskunnassa.Yhteiskunta on Venäläisen mukaan koventunut: on tullut työttömyyttä, epävarmuutta, materialismia.-On ihan karmeeta, miten paljon ihmisiltä nykyisin vaaditaan, myös lastenkasvatuksessa.Kokenut terveydenhoitaja antaa perusreseptin:-Vanhempien pitää antaa lapsille aikaa eikä tavaroita, hän sanoo ja patistaa perheisiin myös ryhtiä, jotta lapsilla olisi turvallista.-Liikkumattomuus, karkin syönti ja ylipaino, hän listaa lasten fyysisen terveyden pahimmat nykyriskit.Hoitajien vikana on Venäläisen mielestä uhrautuvuus.-Se on pirullista kun siitä seuraa kyynisyys. Omanarvon tunto on tässä työssä tärkeää, hän sanoo ja lainaa filosofi Immanuel Kantia:-Toimi niin, että kohtelet ihmisyyttä sekä omassa itsessä että toisissa aina myös päämääränä eikä koskaan pelkästään välineenä.Nämä sanat Venäläinen antoi evästykseksi työkavereilleen eläkkeelle lähtiäistilaisuudessaan.-Koetan antaa aikaa lastenlapsilleni ja äidilleni, hän suunnittelee eläkepäiviään, jotka alkavat virallisesti helmikuun alusta.Anna-Brita Venäläisellä on neljä lasta ja viisi lastenlasta.-Olen lukunarkomaani, meditoin, liikun luonnossa ja tapaan ystäviä. Tykkään rönsyillä ja jaaritella, hän kertoo harrastuksistaan, joita löytyi Joutsenon kodista vielä yksi lisää.-Rupesin neulomaan sukkaa, jonka aloitin kahdeksan vuotta sitten. Nyt olen kantapäässä.KUVATEKSTITuuli TruhponenAnna-Brita Venäläinen on työurallaan kohdannut paljon joutsenolaisia ensin lapsina ja myöhemmin vanhempina.

Leena Sallinen

Kirjoittaja: