Categories
Artikkelit

Pronssiin valettu suru

Lappeenranta. Lahtelainen taidemaalari ja kuvanveistäjä Juhani Honkanen toteuttaa Lappeenrannan sankarihautausmaan viereen sotaorvoille omistetun muistomerkin.Tilaus Kaatuneitten omaisten liitolta tuli Honkaselle jo seitsemän vuotta sitten. Honkanen teki silloin luonnollisen kokoisen mallin pahvista ja paperista, ja yhdistys kävi sen hyväksymässä.— Ensimmäinen visio teoksesta on yleensä paras, tietää Honkanen.Tilaaja toivoi muistomerkkiin sekä poikaa että tyttöä. Honkanen oli kuitenkin sitä mieltä, että siihen tulee ainoastaan poika, sillä:— Naiset pärjäävät yleensä paremmin, miehet ovat vähän onnettomia. Omassa elämässäni heijastuu vieläkin se, että isä oli sodassa. Sodan jälkeen isät olivat erilaisia kuin nykyisät. Ei sotatilanteesta selviä terveenä. Varsinaisessa muistomerkissä on noin 20 neliömetrin suuruinen jalusta, jonka yhdessä nurkassa pronssinen poika seisoo ja itkee. Toisessa reunassa on graniittinen monoliitti, joka symboloi raunioitunutta kotia.— Idea tähän teokseen lähti surun tunteesta. Vaikka puhutaan sankarivainajista, sota tuo vain surua ja murhetta, Honkanen pohtii.Hän kuvasi nuoren pojan sellaiseksi kuin hän itse oli, pukeutuneena henkselihousuihin.Kun patsaan poika on valettu, se istutetaan kiveen Iitin graniitissa. Honkanen saapuu itse asentamaan muistomerkin paikoilleen loppukesästä. Nostureita tarvitaan, sillä kuutio graniittia painaa yli 2 500 kiloa.Honkasen mukaan tilaustöitä ei tule usein, mutta itse hän on pärjännyt taiteellaan vuodesta 1972 ja elättänyt sillä perheensäkin. Kaatuneitten omaisten liitto lahjoittaa muistomerkin Lappeenrannan kaupungille. Kaupunki rakentaa ja rahoittaa muistomerkin perustukset ja sitoutuu huolehtimaan sen hoidosta.Muistomerkin paljastusjuhla on Lappeenrannassa 12. elokuuta.KuvatekstiTuuli TruhponenHonkanen esitteli muistomerkin pienoismallin perjantaina Lappeenrannassa. Se tehtiin kuusankoskelaisessa valimossa.

Sari Pullinen

Kirjoittaja: