Suomenniemen sosiaalitoimi siirtyi jo Mikkelin leipiin

Kunnan työntekijämäärä miltei puolittui. Sosiaalipalvelut tulevat vuodenvaihteesta lähtien Ristiinasta ja Mikkelistä.

Anne Kokkonen

SUOMENNIEMI. Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimi nielaisi Suomenniemen kunnan sosiaalipalvelut vuodenvaihteessa. Käytännössä arki jatkuu entisellään, asiat vain kiertävät entistä enemmän Ristiinan ja Mikkelin kautta.

-Ammattinimike ja palkanlaskija muuttuvat, mutta työ pysyy ennallaan, Suomenniemen kunnan vanhustyön esimies ja tuleva vanhuspalveluvastaava Tuula Kauppi toteaa.

Suomenniemen kunnan työntekijämäärä miltei puolittui, kun 15 sosiaalipuolen työntekijää siirtyy Mikkelin kaupungin palkkalistoille. Samanlainen uudistus toteutetaan myös Hirvensalmella, Kangasniemellä, Mäntyharjussa, Pertunmaalla sekä Ristiinassa.

-Ensi vuosi menee vielä toiminnan hiomisessa. Vuoden päästä voidaan arvioida, miten seudullisessa yhteistoiminnassa on onnistuttu, Kauppi arvioi.

VANHUSTEN palveluissa muutoksia tuskin huomaa. Kotihoidon lisäksi tarjolla on edelleen toimintakeskus Metsätähdessä sekä vuodeosastohoitoa Ristiinassa.

-Joutumista vieraan kunnan palvelutaloon ei tarvitse pelätä. Siitä lähdetään, että vanhukset hoidetaan omassa kunnassa, Kauppi vakuuttaa.

Asiakasmaksuihin saattaa tulla jonkin verran muutoksia taksoja yhtenäistettäessä. Seudullinen tasavertaisuus toteutuu, mutta aika näyttää, ketkä hyötyvät eniten uudistuksesta.

Lasten ja työikäisten sosiaalipalvelut hoidetaan Suomenniemen ulkopuolella, sillä nykyinen sosiaalisihteeri Riitta Kiljunen siirtyy talous- ja velkaneuvojan tehtäviin. Sosiaalitoimen asiakkaat saavat kunnanvirastosta tästedes lähinnä lomakkeita ja yhteystietoja.

Tarkemmat ohjeet löytyvät jokaiseen talouteen vuoden lopulla lähetetystä kuntatiedotteesta sekä Suomenniemen kunnan nettisivulta.

SOSIAALITOIMEN työntekijät odottavat alkanutta vuotta hieman hämmentynein mielin. Isoon organisaatioon siirtyminen tuo ammatissa kehittymiseen paljon uusia mahdollisuuksia, mutta myös haasteet lisääntyvät.

-Tietotekniikkapuoli on meille aivan uutta. Tiedonkulku paranee, kun alamme käyttää uutta potilastieto-ohjelmaa, mutta matkan varrella tulee vastaan varmasti paljon muutakin uutta, toimintakeskus Metsätähdessä työskentelevät lähihoitajat Eija Härkänen ja Nina Schroderus arvioivat.

Härkänen pitää menetyksenä sitä, että ongelmien selvittäminen muuttuu aiempaa monimutkaisemmaksi. Pienessä kunnassa esimiehet olivat lähellä ja asiat hoituivat yhdellä puhelinsoitolla.

KUVATEKSTI

Anne Kokkonen

Lähihoitajat Nina Schroderus ja Eija Härkänen pitävät vuodenvaihteen jälkeen entiseen tapaan huolta Jussi Kiljusesta ja muista Metsätähden asukkaista. Isot linjaukset tehdään kuitenkin Suomenniemen sijasta Mikkelissä.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen