Categories
Artikkelit

Venepaikkamaksut nousevat suunnitellusti

LAPPEENRANTA. Veneilijöitä järkyttäneet venepaikkamaksujen korotukset tulevat Lappeenrannassa voimaan suunnitellusti. Lappeenrannan kaupunginhallitus päätti asiasta maanantaina äänestyksen jälkeen.Kaupunginhallituksessa Anja Helvasto (sd.) esitti Leena Kohvakka-Turjan kannattamana, että asia palautettaisiin uudelleen valmisteluun hinnankorotusten kohtuullistamiseksi. Helvaston esitys kuitenkin jäi alakynteen. Lappeenrannan venepaikkamaksut nousevat 33—69 prosenttia. Talvisäilytyspaikkojen maksujen korotukset ovat 148—191 prosenttia.Neljä paikallista veneilyseuraa vaati korotuspäätöstä oikaistavaksi siten, että maksuja nostetaan vain todellisten kulujen nousun verran, arviolta 4—5 prosenttia. Oikaisuvaatimuksen jätti myös yksityinen veneily-yrittäjä. Kaupunginjohtaja Kimmo Jarvan mukaan venepaikkamaksuilla tulee kattaa venepaikoista syntyvät kustannukset. Korotukset eivät Jarvan mielestä ole kohtuuttomat. Niillä katetaan venepaikoista aiheutuvat käyttökustannukset, investointien poistot ja pystytään varautumaan vain pieneltä osin tuleviin investointeihin.Satamajohtaja Hannu Lappalaisen selvityksen mukaan yhtiömuotoiseksi muuttuvien kaupungin venesatamien kaikki kustannukset on katettava tuloilla, eikä veneilyharrastusta avusteta verovaroilla. Kaupungin vertailun mukaan yksityisten venepaikkamaksut ovat paljon suuremmat kuin kaupungilla. Kaupungilla on 2 700 venepaikkaa 18 eri satamassa.Venepaikkojen tuotto oli viime vuonna 235 000 euroa. Päätetyillä korotuksilla saadaan 120 000 euroa lisätuottoa.Venepaikka-äänestys kaupunginhallituksessaEsitys asian palauttamisesta uuteen käsittelyyn korotusten kohtuullistamiseksi: Anja Helvasto (sd.), Leena Kohvakka-Turja (myö),Markku Timonen (myö).Kaupunginjohtajan esitys korotusten pitämiseksi voimassa: Marjatta Laakko (krist), Henri Näivä (sd., varajäsen), Eeva Arvela (sd.), Ari Torniainen (kesk.), Markus Iitiä (kok.), Ilpo Hakula (kok.), Tuula Lindh (kok.), Pentti Belinskij (kok.), Tuula Partanen (kesk.), Katri Pulli (kesk.), Hanna Holopainen (vihr.).Tyhjää: Tapio Virkki (sd.).

Outi Salovaara

Kirjoittaja: