Categories
Artikkelit

Ensimmäinen sateenkaarimessu madalsi kynnystä kirkkoon

Luterilaisessa kirkossa vaikuttaa yhtä aikaa homoja suvaitseva ja torjuva linja. Pyhän kokemiseen on oikeus kaikilla.

Ilkka Pohjalainen

LAPPEENRANTA. Etelä-Karjalan ensimmäinen sateenkaarimessu pidettiin torstaina Sammonlahden kirkossa. Helsingissä ensimmäinen seksuaalisuudeltaan erilaisten ihmisten messu pidettiin kymmenkunta vuotta sitten, ja nykyään ne ovat osa Kallion seurakunnan toimintaa. Muualla Suomessa messuja on silloin tällöin.

Lappeenrannan tilaisuuden takana oli Saimaan Seta (Seksuaalinen tasavertaisuus), joka keväällä viettää yksivuotissynttäreitä.

Sammonlahden seurakunnassa on ennestään järjestetty matalan kynnyksen erillismessuja muun muassa kirkon peräpenkkiläisille.

Messu pidettiin tietysti normaalin kirkollisen kaavan mukaan. Koristeena oli pitkiä sateenkaarivaatteita ja kynttilöitä. Saarnassa diakoniapappi Arja Penttinen Lohjan seurakunnasta käsitteli kaikkien kristittyjen oikeutta armoon.

-Sateenkaari on Jumalan merkki ihmiskunnalle siitä, että hän ei jätä, koska on tehnyt liiton.

Sateenkaariväki on täysivaltainen osa kristittyjen yhteisöä. Armon saavat jopa kirkosta eronneet kastetut. Jokainen ihminen on Jumalan luoma, arvokas ihminen kumppanina, ystävänä, perheenjäsenenä. Rakkaus on jumalallista alkuperää, saarna kuului.

Perhe- ja seksuaaliterapeuttina kymmenet vuodet toiminut Matti J. Kuronen arvioi kirkkokahvilla eli mehulla, että homoseksuaalien asema kirkossa on normalisoitumassa ja arkipäiväistymässä. Toisella puolen vaikuttavat diakoniatyö, kirkkokuntien välinen yhteysliike sekä kirkollinen poliittinen tulkaa kaikki-liike, ja vastapoolina ovat luthersäätiöläiset ja samalla lailla ajattelevat.

Kuronen itse edusti messussa yhteysliikettä. Hän piti Helsingissä raamattupiirejä homoille 1970-luvulla, ja silloin sinne ei vielä uskallettu tulla kuin salaa. Poliisikin jahtasi takavuosina homoseksuaaleja Stadionin nurkilla. Kuronen sai piispalta nuhteita ”laajasta seurakunnastaan”, tosin aika lempeitä.

-Kaikki erilainen on herättänyt aina ennakkoluuloja. Silti homoseksuaaleja on ollut tavallisina kristittyinä sekä kirkollisissa piireissä iät ja ajat, kaikissa kirkkokunnissa. Keskiajaltakin on miesten välisiä vihkikaavoja. Ja kuoltuaan kaikki ovat lopulta samanvertaisia, Kuronen kertoili.

Arja Penttisen mukaan yleinen argumentti on, ettei mitään erillisiä sateenkaarimessuja tarvita.

-Niin kauan tarvitaan, kun on pelko, ettei tule hyväksytyksi. Tämä on kristityn oikeustyötä, sillä pyhän läsnäolon kokemisen oikeus on kaikilla.

Joku muukin mainitsi ehjäksi itsensä tuntemisen.

-Voit tulla ovesta sisään ja olla ehjänä, kiteytti Saimaan Setan ry:n puheenjohtaja Nina Korhola, jonka edellisestä kirkossakäynnistä oli vierähtänyt aikaa.

Kirkko ja suomalainen yhteiskunta ovat ottaneet suvaitsevaisuudessa isoja harppauksia viimeisten 20 vuoden aikana, mutta yksilötasolla kärsimyksen vuosia on ollut monelle liikaa, Penttinen summasi.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Armo kuuluu kaikille, kuultiin Lappeenrannan Sammonlahden kirkon sateenkaarimessussa.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen