Categories
Artikkelit

Kantis. Tariinassa kuullaan tuoreet uutiset ja kyläillään

Anssi Kemppinen RAUTJÄRVI. Kahvio Tariinan torstainen iltapäivä näyttää verkkaiselta. Vain kaksi miestä istuu oluensa kanssa pöydässä.-Ei koskaan tiedä, kun tuosta ovesta tulee, että onko täyttä vai ei, sanoo Sampo Vesivalo.Illalla tupa oli täysi, kun oli tietokilpailu. Miesten mukaan myös aamuyhdeksältä on porukkaa, kun aamupalaveri kokoontuu puhumaan asiat halki.-Palavereissa ei saa välillä ääntään edes kuuluville, kuten nyt vaalien aikaan, kertoo Vesivalo.Aamupalaverissa käy työmiehiä kahvilla ja joku joutilaampi särpimässä muutakin.TARIINAN löytää Rautjärven asemanseudun pääraitilta.Pienessä baari-kahvilassa on kolme pöytää, baari- ja ikkunatiski. Takanurkassa välkkyy televisio ja vessareitin varrella houkuttaa peliautomaatti. Nettikin löytyy.-Minulla on enemmänkin kuin tapa tulla tänne iltapäivällä. Ei sitä jaksa kotona istua kaikkia 365 päivää vuodessa.Vesivalon mukaan Tariinassa kuulee uutisetkin tuoreimpina, kun ne lehdessä ovat jo vanhoja.-Kun nykyään ei käydä kylässä, niin tämä on samalla kyläpaikka. Täällä käy kaikki seudun kaverit.Vesivalon mukaan neljän viiden aikaan moni poikkeaa baarissa kotimatkallaan.TOTTA. Pian ovesta lappaa tasaiseen tahtiin työasuisia miehiä.Baarin menekkijuomia ovat kahvi ja olut, joka juodaan tavan mukaan suoraan tölkistä tai pullosta.-Viihtyisä paikka. Ja mukavaa nähdä muitakin kuin työkavereita ja kotiväkeä. Aika normaalia, että käyn töiden jälkeen tässä yhdellä, jos on kotimatkan varrella. Auto melkein osaa kääntyä itsekseen tähän pihaan, sanoo Tero Lukkarinen.Baarissa yritetään joukolla muistella, kuinka kauan Tariina onkaan ollut olemassa. Omistaja Tuula Moilanen rimpauttaa entiselle omistajallekin, mutta karkeaksi syntymävuodeksi saadaan 90-luvun puoliväli.-Sitä ennen oli Tossikka, muistaa Lukkarinen.Vähän matkan päässä sijainnut Tossikka oli kuulemma karkea savuinen luola eli vastakohta valoisalle Tariinalle.VESIVALON mielestä Tariina on tyypillinen pienen paikan ainoa baari.-Ja jos tarvitsee jotain, aurausta, halonhakkuuta tai työmiestä, niin täältä tiedon saa nopeiten. Täällä on tehty monta auto- ja talokauppaakin.Tässä iltapäivässä baarissa on näkynyt vain miehiä. Paikallaolijat kuitenkin vakuuttavat, että kyllä naisiakin pöytien ääressä näkyy.Ja kesäisin terassi suorastaan pursuaa väkeä, kun mökkiläiset tulevat seudulle.KUVATEKSTIAnssi KemppinenKahvio Tariina on Sampo Vesivalon kantapaikka, sillä paikallisia yrittäjiä pitää kannattaa.Tero Lukkarinen poikkeaa usein Tariinassa yhdellä.Kahvio TariinaOsoite Rautjärventie 100.Keskiolutoikeudet ja ruokaakin saa.Omistaja Tuula Moilanen vuodesta 2003.

Anssi Kemppinen

Kirjoittaja: