Categories
Artikkelit

Katsojaennätys toi lohtua Teatteri Imatran tappioon

Teatterille etsitään johtajaa ja omaa strategiaa. Ennätysmäinen yleisökään ei pelastanut tappiolta. Karelia-salin käytöstä pitäisi päättää nopeasti.

Tenho Tiilikainen

Imatra. Teatteri Imatra ylitti jälleen viime vuonna budjettinsa. Tämä siitä huolimatta, että teatteriesityksissä kävi katsojia vuoden aikana enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Katsojia oli kaikkiaan 36?413, runsaat 2 800 enemmän kuin edellisenä ennätysvuotena 2010.

Teatteri ylitti viime vuonna talousarviossa varatun määrärahan 74 000 eurolla. Vielä vuotta aikaisemmin ylitys oli yli 450 000 euroa. Ylityksen pieneneminen osoittaa sen, että menokuri teatterilla on kohentunut, mutta ei ole vieläkään aukoton.

Talousarvion ylittyminen johtuu kulttuuripalvelujen päällikön Ulla Särkisen mukaan Nine-musikaalin ennakoitua suuremmista kuluista sekä ennakoitua suuremmista pakollisista eläkemaksuista.

-Eläkemaksuja tuli maksuun noin 10 000 euroa arvioitua enemmän, Särkinen sanoo.

Kulttuuritoimi pystyy sivistystoimen sisällä kattamaan teatterin talousarvioylityksen sisäisin järjestelyin.

-Sivistystoimen talousarvio jää tämän jälkeenkin vielä ylijäämäiseksi, sivistyslautakunnan puheenjohtaja Pia Rantanen sanoo.

Rantasen mukaan Ninen tulosta heikensivät muun muassa ikävät sairastumiset, jotka johtivat muutaman esityksen peruuntumiseen sekä lisähenkilöstön palkkaamiseen.

TEATTERI Imatralle etsitään uutta teatterinjohtajaa. Paikka tulee julkiseen hakuun piakkoin. Toiveena on, että uusi teatterinjohtaja voisi aloittaa työnsä jo keväällä. Teatteri Imatran johtaja Antti Vartiala on ollut pitkään sairauslomalla ja odottelee eläkepäätöstä. Teatterin va. johtajan Timo Rissasen sopimus on katkolla maaliskuun lopulla.

-Teatterille ryhdytään laatimaan myös omaa strategiaa. Tämä on yksi uuden johtajan ensimmäisistä tehtävistä. Etsimme johtajaa, joka vastaa hallinnosta, taloudesta sekä osallistuu myös tekijänä teatterin produktioihin, Rantanen linjaa.

TEATTERI Imatran viime vuosien jättitappiot ovat tulleet niin sanottujen suurproduktioiden epäonnistumisten myötä. Kulttuurikeskuksen Karelia-salissa esitettyjen suurproduktioiden menot ovat vuosi vuoden jälkeen karanneet käsistä.

Tänä ja ensi keväänä teatteria ei tehdä Karelia-salissa, vuoden 2014 kevät on vielä auki.

-Karelia-salin käyttö on yksi asia, johon aloittava teatterinjohtaja joutuu ottamaan kantaa, Rantanen sanoo.

Ulla Särkisen mielestä kantaa on otettava suurproduktioiden ja Karelia-salin käytön osalta hyvinkin pikaisesti, jotta salia päästään myymään ulkopuolisille, jos teatteri ei sitä keväällä 2014 tarvitse.

-Jos suurproduktio kevääksi 2014 tulee, niin Karelia-sali on pois muusta käytöstä käytännössä vuoden 2014 alusta lähtien.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Imatralaisen teatterin tekemiselle ryhdytään kevään aikana sorvaamaan omaa strategiaa. Kuvassa Akseli Hänninen ja Laura Heinonen Nine-musikaalissa.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen