Kuntakartasta koulusota

Uusi kuntajako sytyttää pienen koulusodan Imatralla. Taistelu kyläkouluista käydään Rautjärven aseman koulun ja Kaukopään välisellä alueella.

Hannu Ojala

Tenho Tiilikainen

Valtionvarainministeriö lyö ensi viikolla pöytään Suomen uuden kuntakartan. Pohjapaperissa Etelä-Karjalassa on yksi tai kaksi itsenäistä kuntaa.

Rautjärven ja Ruokolahden kohdalla ei ole luvassa yllätyksiä. Molemmat kunnat menettävät ministeriön suunnitelmissa itsenäisyytensä.

TULEVAN suurkunnan ensimmäiset kunnallispoliittiset riidan siemenet kylvetään jo tämän vuoden aikana kyläkoulujen yleisötilaisuuksissa.

Ruokolahden kunnallispoliittinen pirunnyrkki on Kuutostien itäpuolella, jossa Puntalan ja Huhtasen kyläkoulut on pidetty pystyssä poliittisella verenpaineella.

Molemmat koulut saivat muutama vuosi sitten kyläkokousten jälkeen rauhoitusajan tänä vuonna päättyvälle valtuustokaudelle.

VIIKON kuluttua ollaan kokonaan uudessa tilanteessa. Silloin koulupeliin liittyy Rautjärven puolelta aseman koulu ja Imatralta Kaukopää sekä Vuoksenniska, jossa purkutöitä ollaan aloittelemassa lukiosta. Suunnitelmat Vuoksenniskan lukion tulevaisuudesta esitellään tämän vuoden aikana.

Tyhjää koulutilaa syntyy kuin dominopelissä. Ensiksi Vuoksenniskalle, sitten Kaukopäähän. Rautjärven aseman koulu voisi jo nyt ottaa vastaan ruokolahtelaisia oppilaita.

Kuntarajat ylittävistä koulujärjestelyistä on puhuttu Imatran seudulla kauan, mutta asiasta ei ole saatu kunnallispoliittista ratkaisua.

PATTITILANNE on johtanut siihen, ettei esimerkiksi Ruokolahdella ole pistetty tikkuakaan ristiin Puntalan koulun tai Huhtasen kylän koulun kunnostustöihin, eikä enää pistetä.

Puheet pienten kyläkoulujen autuudesta väistyvät välttämättömän edestä, kenties se välttämätön tuo myös uudenlaiset mahdollisuudet esiopetuksen ja iltapäivätoiminnan järjestämisessä. Totta on, että koulumatkat myös pitenevät, oppilaat istuvat tila-auton penkillä muutaman minuutin kauemmin.

RAUTJÄRVEN aseman koulu on tällä hetkellä vajaakäytössä. Koulusta löytyvät opetustilat noin sadalle oppilaalle, nyt oppilaita on 47.

Kaiken lisäksi koulun oppilasmääräennuste on laskeva, niinpä vuonna 1995 rakennettu koulu voisi tarvittaessa niellä vaikkapa koko Puntalan koulun oppilasmäärän. Puntalassa on nyt 49 oppilasta, muutaman vuoden kuluttua ennusteet povaavat Puntalaan noin 40 oppilasta.

Aseman koulu on aiemminkin toiminut ruokolahtelaisten oppilaiden pakopaikkana. Aikanaan, kun Tarkkolan koulu lakkautettiin, sai muutama entisen Tarkkolan koulupiirin lapsi luvan käydä koulunsa naapurikunnan koulussa. Nytkin vain runsaan kilometrin päästä Rautjärven aseman koulusta kyyditetään kuntarajan vuoksi oppilaita Puntalan kouluun.

-Yhteen tasoon rakennettu koulu on avara, valoisa ja homeeton. Tällä hetkellä valitettavasti hieman vajaakäytössä koulun johtaja Pirjo Taskinen luonnehtii.

Rautjärven kunnanjohtajan Harri Anttilan mukaan periaatteellisella tasolla on jo aiemmin sovittu, että Ruokolahti saa laskea asemanseudun koulun varaan omia perusopetuksen ratkaisuja tehdessään.

-Pallo on nyt Ruokolahdella. Meille on tärkeää oman yläasteen ja lukion säilyminen.

VUONNA 1937 valmistuneen ja 1980-luvun lopulla peruskorjatun Kaukopään funkkiskoulun seinien sisäpuolelle mahtuu sinnekin nykyistä huomattavasti enemmän oppilaita.

-Aika moneen muuhunkin kouluun mahtuu nykyisin, perusopetuksen Vuoksenniskan alueen aluejohtaja Lasse Tillikka sanoo.

Tillikan mielestä Kaukopään koulussa voitaisiin antaa opetusta myös ruokolahtelaisille lapsille.

-Meillä opetusryhmät ovat varsin pieniä ja koulussa on opetustilaa huomattavasti nykyistä suuremmalle joukolle, uudelle opetusryhmälle tai vaikkapa kahdelle uudelle opetusryhmälle. Kaukopään oppilasennuste on koko ajan laskeva.

HUHTASEN KYLÄN koulun nykyiset noin 20 oppilasta olisi hyvinkin vaivatonta sulauttaa Kaukopään kouluun.

Toki Huhtasen kylän koulua nyt käyville siirto tietäisi koulukuljetuksia. Toisaalta osa koulun iltapäivätoiminnassa mukana olevista oppilaista kuljetetaan jo nyt koulupäivän jälkeen taksilla Puntalan koululle, jonne ip-toiminta on Puntalan ja Huhtasen kylän koulun osalta keskitetty.

Ruokolahden kunnan rajalta Imatran puolelta, Immolansahan alueelta ja Koivuniemestä, kyyditetään lapsia Kaukopään kouluun. Näille lapsille Kirkonkylän koulu Rasilassa voisi olla luontevampi vaihtoehto.

Rautjärven aseman koulussa olisi tilaa useammallekin uudelle oppilaalle. Vilma Tilli (vas) ja Sohvi Vanhatalo pitävät aseman koulua tosi mukavana kouluna.

Puntalan koulun oppilasmäärä on laskussa lähivuosina.

Huhtasen kylän koulun tilat ovat vanhentuneet.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala, Ternho Tiilikainen