Categories
Artikkelit

Kylpylät antavat vauhtia talvimatkailun rattaisiin

Holiday Club Saimaa ja Imatran kylpylä käyvät hiihtolomaviikolla täysillä kierroksilla. Vuokrattava lomamökki on mieluinen kohde lähinnä itäturisteille.

Heikki Sairanen

HOLIDAY CLUB SAIMAA ja Imatran kylpylä ovat Etelä-Karjalan talvimatkailun vetovoimatekijöitä. Lomamökin vuokraamiselle hiihtoloman ajaksi ei ole enää kysyntää, mutta kylpylähotelleissa riittää asiakkaita.

-Meillä oli viikonvaihteessa aivan täyttä ja hyvältä näyttää myös jatko, sanoo HC Saimaan hotellinjohtaja Tarja Kontio.

Tyytyväinen on myös Imatran kylpylän markkinointijohtaja Harri Hirvelä. Hänen mukaansa kylpylän asiakkaista 70 prosenttia on tällä viikolla suomalaisia, kymmenen prosenttia on työmatkaajia ja loput 20 prosenttia ulkomaalaisia.

Hotelleissa talvilomaviikko ei poikkea tavallisesta viikosta. Hotelli Lappeen johtaja Matti Sinkko sanoo, ettei hiihtoloma ole näkynyt heillä millään tavalla.

-Enimmäkseen perinteistä työ- ja ostosmatkustusta, sanoo Henri Saukkonen Imatran Valtionhotellin vastaanotosta.

Lomamökkien suosio talvikuukausina on romahtanut täysin. Talviasuttava mökki kaikilla mukavuuksilla ei enää kelpaa etelän hiihtolomalaisille. Lomalaisten suunta on joko etelä tai pohjoinen.

Kesäkuukausina lomamökkien kysyntä on tasaisen varmaa, mutta talvikuukausina niille ei tahdo löytyä käyttöä. Savitaipalelainen matkailuyrittäjä Vesa Kilpi Kiviniemen lomamökeistä sanoo, että suomalaisten osuus on vähentynyt vuosi vuodelta.

-Suomalainen matkailija lomamökissä hiihtolomalla on harvinainen näky ja uskallanpa väittää, että niin se on myös muualla täällä. Kilpi sanoo.

Hiljaista on ollut myös Savitaipaleen Karhurinteessä.

-Mihin lie menneet, mutta ainakaan täällä meillä hiihtolomalaisia ei ole näkynyt, kuittaa Ulla Junni Karhurinteen lomasta.

-Täksi viikoksi meille ei ole tullut yhtään hiihtolomalaista.

Junni sanoo, että jos talvilomalla tänne tulevilla on sukulaisia maakunnassa, silloin kenties vuokrataan mökki joksikin aikaa.

-Eipä juuri muussa tapauksessa, Junni sanoo.

VENÄLÄISILLE vuokrattu lomamökki on yhä mieluinen kohde.

-Venäläisiä on ollut tasaiseen tahtiin. Itäturistit ovat korvanneet sen, mikä suomalaisissa on menetetty, Kilpi toteaa.

Kilpi katsoo, että ilman venäläisiä turisteja moni varmaan miettisi, kannattaako mökkejä ylipäätään vuokrata talvikuukausina.

Myös Taipalsaarella on riittänyt venäläisiä mökkeilijöitä.

-Venäläisiä ollut tasaisena virtana, mutta ei suomalaisia, toteaa matkailuyrittäjä Vesa Märkälä Taipalsaarella.

Hänen mukaansa etelän hiihtolomalaisilla on aivan eri suunta.

-Pohjoiseen tai etelään.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen