Lappeenranta kilpailee uudesta viisumipisteestä

Viisumipalvelupiste työllistäisi noin 60 henkilöä. Ulkoministeriö tekee päätöksen sijoituspaikasta maalis-huhtikuussa.

Heikki Sairanen

ULKOMINISTERIÖ uudistaa viisumien sähköistä käsittelyä ja selvittää viisumipalvelukeskuksen perustamista pääkaupunkiseudun ulkopuolelle.

Palvelukeskuksen sijoittamispaikoiksi ehdolla ovat Lappeenranta, Lahti ja Kouvola.

Uudistuksella ulkoministeriö haluaa varmistaa laadukkaiden viisumipalvelujen tarjoamisen Venäjällä EU:n ja Venäjän yhteisenä tavoitteena olevan viisumivapauden toteutumiseen asti.

ULKOMINISTERIÖN kansalaispalvelupäällikkö Lauri Aaltonen sanoo, että hanke on parhaillaan esiselvitysvaiheessa.

Kolme kaupunkia: Lappeenranta, Lahti ja Kouvola sijaitsevat hyvien liikenneyhteyksien varrella Pietarista ja niissä on saatavilla kielitaitoista työvoimaa, Aaltonen sanoo.

-Ensi viikolla infoamme näiden kaupunkien kanssa.

Päätös viisumipisteen sijoittamispaikasta tehdään maalis-huhtikuussa.

HANKKEEN mahdollisessa pilottivaiheessa viisumipalvelukeskus työllistäisi noin 60 työntekijää. Aaltosen mukaan palvelukeskus voisi aloittaa jo ensi syksynä.

-Sähköinen viisumikäsittely mahdollistaisi jatkossa Venäjän eri toimipisteiden keskinäisen ruuhkahuippujen tasauksen käsittelypaikkakunnasta riippumatta. Samalla tutkitaan myös mahdollisuutta perustaa Suomeen niin sanottu viisumipalvelukeskus, jolloin alkuvaiheessa osa ruuhkaisimman Pietarin edustuston viisumihakemuksista käsiteltäisiin Suomessa.

SUOMEN ulkomaanedustustot käsittelivät vuonna 2011 yhteensä 1?258?999 viisumihakemusta, mikä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Kasvua edelliseen vuoteen oli 23 prosenttia. Näistä viisumihakemuksista lähes 95 prosenttia käsiteltiin Venäjällä sijaitsevissa Suomen neljässä edustustossa.

Suurin viisumiedustusto oli aiempien vuosien tapaan pääkonsulaatti Pietarissa, jossa käsiteltiin 936?620 viisumihakemusta.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen