Lappeenranta miettii Venäjä-strategiansa uusiksi

Kaupunki käy uudestaan läpi, mitä Pietarissa tehdään. Ensimmäiseksi irtauduttaneen ERIP-yhteisöstä.

Outi Salovaara

LAPPEENRANTA. Lappeenranta miettii uusiksi Venäjä-strategiansa.

Ensimmäiseksi elinkeinoyhtiö Lappeenrannan Liiketoiminnat (entinen Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt) saattaa jo kevään aikana irtautua European-Russian Innopartnership - eli ERIP-yhteisöstä Pietarissa. Asiasta on käyty alustavaa keskusteltua elinkeinoyhtiön hallituksessa.

Hallituksen puheenjohtajan, kaupunginvaltuuston jäsenen Jukka Kopran (kok.) mukaan irtautuminen on tehtävä hallitusti ja huolehdittava esimerkiksi siitä, että kesken olevat EU-hankkeet hoidetaan loppuun.

Lappeenranta perusti ERIPin vuoden 2007 lopulla yhdessä venäläisten kanssa. Primus motorina oli elinkeinoyhtiön 2011 erotettu toimitusjohtaja Tom Hultin.

Etelä-Saimaa kertoi viime sunnuntaina, että ERIPin yhdellä venäläisjäsenellä, valtion tiedonhankintaa hoitavalla Pietarin informaatio- ja analyysikeskuksella IAC:llä, on yhteys muun muassa Venäjän turvallisuuspalveluun FSB:hen.

IAC:n johtaja, eversti Juri Zaharov, istuu ERIPin hallintoneuvostossa yhdessä lappeenrantalaisten kanssa.

Elinkeinoyhtiön hallituksen entinen jäsen, kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Teuvo Kinnunen (sd.) muistelee, että Lappeenrannan venäläiset ERIP-yhteistyökumppanit löytyivät Hultinin kautta.

Kopran mukaan FSB-yhteys ei välttämättä ole niin paha kuin miltä se kuulostaa, vaan sitä kautta voi saada kanavan Venäjän ylimpiin päättäjiin.

ERIPin tarkoitus jäi epäselväksi. Se on muun muassa hallinnoinut Lappeenrannan EU-hankkeita ja hoitanut Suomalais-venäläisen innovaatiofoorumin järjestelyjä.

Samoja asioita samojen henkilöiden voimin on kuitenkin tehnyt myös Lappeenrannan oma Pietarin-edustusto, jota kutsutaan Suomalais-venäläiseksi innovaatiokeskukseksi.

Kinnusen mukaan ERIPin piti auttaa venäläisiä innovaatioyrityksiä Lappeenrantaan sijoittautumisessa. Hän arvioi, että ERIPistä ei ainakaan ole ollut haittaa ja että ilman ERIPiä jotkut Venäjä-suhteet olisivat ehkä jääneet syntymättä.

ERIP on joka tapauksessa uudistusten edessä. Joulukuussa venäläiset valitsivat ERIPiä pari vuotta johtaneen Lappeenrannan-edustuston johtajan Igor Kuprienkon tilalle toisen venäläisen, Pietarin informaatiokomitean johtajan tyttären. IAC on informaatiokomitean alainen elin.

ERIPin toimitilatkin siirtynevät pois Lappeenrannan-edustustosta, koska nykyinen sijainti Suomi-talossa ei kelpaa ERIPin venäläisille jäsenille.

Kopran mukaan tänä vuonna on mietittävä Lappeenrannan Venäjä-toiminnot kokonaisuudessaan uudelleen.

— Otamme ne erittäin kriittiseen tarkasteluun. Ensi kesän innovaatiofoorumiin asti meidän on kuitenkin mentävä nykyisellä volyymillä, jotta hoidamme sitoumuksemme sovitusti, hän toteaa.

Kolmas Suomalais-venäläinen innovaatiofoorumi järjestetään Lappeenrannassa kesäkuussa. ERIP ja innovaatiokeskus ovat mukana järjestelyissä.

Arttu Muukkonen

ERIP on ollut mukana muun muassa Lappeenrannan Suomalais-venäläisen innovaatiofoorumin järjestelyissä. Viime toukokuussa järjestetyn toisen foorumin illanvietossa nautittiin savustettua sikaa, jota kokki Jani Niemi siivutti.

European-Russian Innopartnership ERIP

Perustettu 2007 lopulla Pietarissa voittoa tavoittelemattomaksi organisaatioksi.

Perustajajäsenet Lappeenrannan elinkeinoyhtiö sekä sen tytär Lappeenranta Innovation Oy, Pietarin finanssiyliopisto ja Pietarin informaatio- ja analyysikeskus IAC.

Lisäksi yhdeksän liitännäisjäsentä, joista kahdeksan venäläistä.

Toimitusjohtaja Igor Kuprienko, lisäksi projektityöntekijöitä.

Hallinnoi Lappeenrannan, mutta myös Baltian maiden EU-hankkeita.

Hallintoneuvostossa Pietarin informaatio- ja analyysikeskuksen IAC:n johtaja Juri Zaharov, Pietarin finanssiyliopiston rehtori Igor Maksimtsev, Lappeenrannan elinkeinoyhtiön vt. toimitusjohtaja Eero Immonen ja elinkeinoyhtiön tytäryhtiön Wirman toimitusjohtaja Markus Lankinen.

Liikevaihto 2010 noin 75 000 euroa.

Lähteinä mm. ERIP Report on 2010 and plans for 2011, Igor Kuprienko, ERIPin kotisivut.

Lappeenrantalaiset maksavat jäsenmaksut

ERIP-yhteisöllä on kaksi lappeenrantalaista perustajajäsentä, elinkeinoyhtiön emoyhtiö ja sen tytäryhtiö

Lappeenranta Innovation eli nykyinen Wirma.

Pietarilaisia perustajajäseniä on myös kaksi, Pietarin finanssiyliopisto ja muun muassa Venäjän valtion tiedonhankintaa hoitava Pietarin informaatio- ja analyysikeskus IAC.

Lisäksi liitännäisjäseniä on yhdeksän, joista kahdeksan on venäläistä. Pääasiassa ne ovat yliopistoja.

Liitännäisjäsenistä vain yksi on suomalainen, joensuulais-lahtelainen Karostech-yhtiö.

Lappeenrannan teknillinen yliopisto erosi liitännäisjäsenyydestä vuoden 2011 alussa.

ERIPin jäsenmaksuista kolme neljäsosaa on tullut Lappeenrannasta.

Lappeenrannan elinkeinoyhtiö maksoi yhteensä 10 000 euroa ja yliopisto 5 000 euroa vuodessa.

Venäläisistä vain IAC on maksanut 5 000 euron vuosijäsenmaksun. Muut eivät ole maksaneet mitään.

ERIPin liikevaihdosta lappeenrantalaisten jäsenmaksut olivat vuonna 2010 noin viidenneksen, loput kertyivät EU-hankerahoista ja Lappeenrannan innovaatiofoorumin järjestelypalkkioista.

Lähteinä mm. ERIP Report on 2010 and plans for 2011, Igor Kuprienko, ERIPin kotisivut.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara