Categories
Artikkelit

Lappeenranta vahva ehdokas viisumipalvelukeskukselle

Lappeenrannan lisäksi keskuksesta kilpailevat Kouvola ja Lahti. Sijaintipaikkakunta ratkeaa ensi viikolla.

Heikki Sairanen

LAPPEENRANTA. Lappeenrannalla on hyvät mahdollisuudet saada viisumipalvelukeskus. Lappeenranta kilpailee Kouvolan ja Lahden kanssa uudesta keskuksesta. Lappeenrannan kehitysjohtaja Markku Heinonen uskoo, että Lappeenranta on vahvoilla, koska kaupungilla on edellytyksiä kehittyä ja kasvaa rajakaupunkina.

-Kaikki toiminnalliset perusteet ovat Lappeenrannan puolella, Heinonen katsoo.

Alkuvaiheessaan keskus tuo noin 60 työpaikkaa, ja toiminta käynnistyy jo ensi syksynä.

Sijaintipaikkakunta ratkeaa ensi viikolla. Ulkoministeriön kansalaispalvelupäällikkö Lauri Aaltonen ei aseta kaupunkeja paremmuusjärjestykseen. Aaltonen pitää Lappeenrantaa mielenkiintoisena sijoittamispaikkakuntana, mutta mielenkiintoisia ovat myös muut.

Viisumipalvelukeskuksen tilantarve on noin 1 200 neliötä. Aaltosen mukaan Lappeenrannan lisäksi myös Kouvolassa ja Lahdessa on tiloja, jotka soveltuvat keskuksen toiminnalle.

-Kyllä meillä on tiloja tarjota, mutta en halua puhua niistä. Jos keskus tulee Lappeenrantaan, meillä on nopea käynnistymisvalmius, Heinonen sanoo.

Vaitonainen tilojen suhteen on myös Kouvolan kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäki. Lamminmäki ei halunnut keskiviikkona Kouvolan Sanomissa paljastaa keskukselle tarjottuja tiloja.

-Jos julkistamme vaihtoehdot tässä vaiheessa, paljastamme samalla korttimme kilpailijoille, Lamminmäki perusteli vaikenemista.

-En halua minäkään julkisesti kommentoida yksityiskohtia käymistämme neuvotteluista, Heinonen toteaa.

KESKUKSEN perustaminen tuli ajankohtaiseksi sen jälkeen, kun ulkoministeriö päätti uudistaa viisumien sähköistä käsittelyä. Keskuksen perustamisella pyritään viisumikäsittelyn ruuhkahuippujen tasaamiseen.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen