Päättäjät haluavat pilvilinnojen sijaan toimivamman sairaalan

Ilpo Hakula ja Marja-Liisa Vesterinen harmistuivat Eksoten virkamiesten julkisuuteen tuomista sairaalavisioista.

Anne Kotiharju

JÄITÄ hattuun. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten hallituksen ja valtuuston puheenjohtajien viesti erilaisia sairaalaratkaisuja julkisuudessa esitelleille Eksoten virkamiehille on yksiselitteinen. Hallituksen puheenjohtaja Ilpo Hakula (kok.) ja valtuuston puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen (sd.) suivaantuivat, kun julkisuuteen tuotiin raflaavia näkymiä kokonaan uusista sairaaloista.

-Järki käteen ja suunnitelmat realistiselle tasolle. Virkamiehet rakentelevat pilvilinnoja, joihin ei rahaa löydy. Harmittaa, että näiden suunnitelmien kanssa tullaan näin julkisuuteen, sanoo Vesterinen.

Myös Hakula ilmoittaa olevansa hyvin harmistunut.

-Ei kehittäminen voi olla niin poukkoilevaa, että lähdettäisiin uutta sairaalaa jonnekin muualle rakentamaan. Nykyisen toimivat osat on hyödynnettävä.

EKSOTEN sairaalarakennukset ja niiden modernisointi -raportissa esitetään keskussairaalan kehittämiseksi eri vaihtoehtoja. Päättäjät kokoontuvat huhtikuussa laajaan seminaariin keskustelemaan suuntaviivoista. Päätöksiä pitäisi tehdä syksyllä tai loppuvuodesta.

-Nykyisen keskussairaalan saneeraus ja modernisointi on se realistinen vaihtoehto. Meidän maakunnasta ei sellaista rahaa löydy, jolla kokonaan uusia sairaaloita rakennetaan. Järki päähän, että ei heitetä hukkaan sitä, mitä on rakennettu ja korjattu. Pidetään jalat maassa. On aika iso ero, maksaako tilanteen korjaus 50 vai sata miljoonaa, sanoo Vesterinen.

Keskussairaalan rakenteilla olevan pysäköintitalon siirto Imatrantien varresta sairaalan taakse raivasi tilaa nykyisen sairaalan laajentumiselle nykyisellä tontilla.

Hakula ja Vesterinen korostavat, että pala palalta sinne tänne kasvanut keskussairaalan kokonaisuus pitää saada haltuun ja toisaalta hoitoketjut sairaalasta kotiin tai kuntoutukseen asti sujuviksi.

-Kyllä isokin investointi maksaa itsensä takaisin 30 vuodessa. Ripeästihän nämä muutokset on hyvä tehdä. Omistajakunnat on saatava ne hyväksymään ja näkemään maakunnan etu, evästää Hakula.

EKSOTEN toimitusjohtaja Pentti Itkonenkin näkee, että pysyminen nykyisellä tontilla on todennäköisin vaihtoehto.

-Oleellista on kokonaisvaltainen suunnittelu, ettei vain lisätä vallitsevaa logistista hämmennystä.

Itkonen pitää selvänä, että jatkossa tullaan toimeen ainakin 30 prosenttia nykyistä pienemmällä sairaalalla.

-Kun hoitoketjut ovat kunnossa, ei kukaan ole sairaalassa turhaan. Lisäksi toimivasti toteutettu sairaala pyörii pienemmällä henkilökunnalla.

Itkonen arvelee, että sairaalan kehittäminen etenee rakennus kerrallaan, sitä mukaa kun rahaa löytyy.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Yhtä mieltä ollaan siitä, että nykyinen maamerkki, vuodeosastoja sisältävä torni on tullut tiensä päähän. Sille on löydyttävä toisenlainen käyttö tai siitä on päästävä eroon.

Keskussairaalan vaihtoehdot

Keskussairaala korjataan nykyiselle paikalle.

Rakennetaan uusi päivystyssairaala ja tuodaan terveyskeskuksen avovastaanottotoiminta keskussairaalan tontille.

Rakennetaan täysin uusi sairaala Kahilanniemen golfkentälle, Armilan sairaalan yhteyteen tai esimerkiksi Kuutostien varteen.

Armilan sairaalaan siirretään keskussairaalan akuuttitoiminnat.

Lähteet: Eksote, Aalto-yliopisto

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju