Rauha jatkaa kasvamista, kauppakeskus myöhästyy

Kolmessa ja puolessa vuodessa alueelle on sijoitettu yli 130 miljoonaa euroa. Majoituspaikkoja on syntynyt 1 200 ja lisää tulee jatkuvasti.

Helena Rissanen

JOUTSENON Rauhaan suunniteltu Capri-kauppakeskus valmistuu ainakin vuoden myöhässä alkuperäisestä aikataulustaan. Perustukset ovat jo jonkin aikaa hautuneet lumipeitteen alla. Loppurakentamisesta on menossa urakkakilpailu, ja päätös rakentajasta syntynee helmikuun lopulla. Valmiiksi kauppakeskus ehtii aikaisintaan kesällä 2013.

— Tulijoita kauppakeskukseen on jonoksi asti, vakuuttaa liikekeskusta toteuttavan Fivena Development Oy:n hallituksen jäsen Alexander Vellikok.

Keskusteluja on hänen mukaansa käyty ainakin vaateliikkeiden, urheilukauppojen, apteekin ja päivittäistavarakaupan kanssa.

Muualla Rauhan alueella rakentaminen jatkuu lumesta ja pakkasista huolimatta.

— Noin 3,5 vuodessa alueelle on sijoitettu 130—135 miljoonaa euroa yksityistä pääomaa joko valmistuneisiin, rakenteilla oleviin tai päätettyihin hankkeisiin. Tämä on onnistunut huolimatta talouden turbulenssista. Hajautettu kiinteistösijoittamisen malli on mahdollistanut sen, että tänne on saatu 1 200 kaupallista majoituspaikkaa joko hotellin tai eri vuokrausjärjestelmien kautta varattavaksi, projektijohtaja Jari Mutikainen Miriensis Oy:stä kertoo.

Vertailua voi tehdä esimerkiksi Imatran kylpylään, joka onnistui 25 vuodessa saamaan aikaiseksi 800 vuodepaikkaa.

Miriensiksellä ja yhteistyökumppaneilla on parhaillaan tekeillä liki 40 loma-asuntoa. Rannassa Rantalan lähellä Evälahti rakentaa viisikerroksista taloa.

Puretun Alatalon paikalle YIT aikoo rakentaa kolme erillistä kerrostaloa, joihin tulee noin 80 huoneistoa. Ensimmäisen rakentaminen on tarkoitus aloittaa tämän vuoden aikana.

Rakennusliike SRV:n työmaakäytössä ollut klinikkarakennus on tarkoitus purkaa maaliskuussa, ja tilalle tulee loma-asuntoja.

— Keskuspaviljongin käytöstä neuvotellaan parhaillaan. Siihen voi tulla esimerkiksi asuntoja ja ravintola- tai viihdetoimintaa. Se on upea rakennus, joka pitäisi saada arvoiseensa käyttöön, palveluliiketoiminnasta vastaava johtaja Jukka-Pekka Pajunen Holiday Club Resortsilta kertoo.

Rannassa olevien Miriensiksen punaisten loma-asuntojen viereen vanhaan rakennukseen on saneerattu kokoontumistiloja. Rakennuksessa on nyt urheilukauppa, mutta siihen mahtuu myös muita matkailukeskusta palvelevia tiloja ja mahdollisesti ravintola.

Viereen on nousemassa Marina Village 6, johon tulee seitsemän lomahuoneistoa ja kolme liiketilaa pohjakerrokseen.

Vipelen alueella loma-asuntomessujen 22 kohteesta yksi on käytännössä valmis ja 11 on rakenteilla. Kolmesta rantatontista on valitettu, ja sinne suunniteltujen saunojen kohtalo on vielä epävarma.

Rauha-Tiuruniemi osayleiskaava mahdollistaa noin 180 000 kerrosneliön rakentamisen. Toteutuneita ja vireillä olevia on selkeästi alle 100 000.

Vuodepaikkoja on nyt noin 1 800, mutta kaava mahdollistaa 7 000—8 000 vuodepaikkaa.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen