Ruokolahden Freelandia-kylän venäläisomistaja on vaihtunut

Kaavoitusasia ei juurikaan ole edennyt omistajanvaihdoksesta huolimatta.

Outi Salovaara

RUOKOLAHTI. Ruokolahdella Freelandia-lomakylän omistavan Saimaan Lomaharju -yhtiön venäläisomistaja on vaihtunut.

Hallituksessa istunut ja omistajana esiintynyt Viktor Baryshnikov jäi syyskuussa pois yhtiön hallituksesta, ja hänen tilalleen hallituksen puheenjohtajaksi tuli toinen pietarilaisliikemies, Nikolai Ivlev.

Omistajanvaihdos ei ole kuitenkaan toistaiseksi edistänyt Freelandian takkuilevaa kaavoitusta ja kehittämistä.

Kunnanjohtaja Antti Pätilän mukaan edistystä on kuitenkin tapahtunut siinä, että kunnan vaatima kymmenien tuhansien panttimaksu kaavoituksen käynnistämiseksi on vihdoin hieman yllättäen maksettu.

Kaavoitusta kuitenkin jarruttaa se, että uusi omistaja ei ole vielä hankkinut vaadittavia valtakirjoja alueen muilta maanomistajilta.

Kaava koskee Freelandian lomakylän ulkopuolistakin aluetta, joten kaavoitukselle on oltava myös muiden maanomistajien suostumus.

Lomaharju-yhtiö haluaisi kaavoittaa Freelandian tienoille peräti lähes sata uutta mökkiä 17:n olemassaolevan tilalle.

Se tarkoittaa, että nykyinen 7 000 neliön rakennusoikeus noin tuplaantuisi. Kunta pitää suunnitelmia liian mahtipontisina.

— Osittain suunnitelma on teknisesti mahdoton. Voi myös miettiä, mikä loppujen lopuksi oikeasti toteutuu, arvioi Pätilä hieman skeptisesti suuria mutta etenemättömiä suunnitelmia.

Kunnan kannalta hankalaa on, että Freelandian alueen omistussuhteet ovat epämääräiset. Osa alueen mökeistä on luovutettu yksityisten venäläisten haltuun, mutta tietoa ei ole siitä, millaisilla hallinta- tai omistussopimuksilla luovutukset ovat tapahtuneet.

Parhaillaankin Freelandian mökkejä myydään venäläisille. 1987 rakennetusta 78 neliön mökistä tuhannen neliön tontilla pyydetään venäläisen Finma-kiinteistönvälittäjän sivulla 100 000 euroa.

Ruokolahden kunta investoi aikoinaan noin miljoona markkaa Freelandian infrastruktuurin rakentamiseen. Toistaiseksi investointi näyttää menneen lähes hukkaan: alueella ei ole merkittäviä matkailijamääriä, ja Lomaharju-yhtiön talous on kuralla.

Yhtiö on esimerkiksi edelleen lähes 4 000 euroa velkaa Pöyry-yhtiölle jo aikaa sitten valmistuneesta kaavoitussuunnitelmasta, ja myös muita maksuhäiriöitä on kertynyt Lomaharjun plakkariin.

Freelandian alueella rakennuskielto niin kauan kuin kaava-asia on epäselvä.

Freelandia siirtyi venäläisomistukseen 1990-luvun puolivälissä. Alueen mökit on rakennettu pääosin 1980-luvun lopussa.

Mökkejä ei ole remontoitu, ja ne alkavat nykymittapuulla olla aikansa eläneitä.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara