Tetra Pak aloitti Imatralla ruotsalaisella kartongilla

Ennätysajassa valmistunut maitopurkkitehdas työllistää 47 ihmistä. Suomalaisille kuluttajille painetaan ja taitellaan vuodessa jopa 500 miljoonaa harjakattoista purkkia.

Hannu Ojala

IMATRA. Tetra Pakin Imatran pakkaustehtaan aloitus varmistettiin Ruotsista tuodulla nestepakkauskartongilla.

Tehtaan juhlavissa avajaisissa torstaina painokoneissa pyöri Stora Enson Skoghallin tehtaalta toimitettu raaka-aine.

Globaalin pakkausyhtiön yhtiön 44. tuotantolaitoksen sijoittumista Imatralle on perusteltu sillä, että maito- ja mehupurkeissa käytettävää raaka-ainetta on saatavilla lähes naapurista.

Asiakkuusjohtaja Sverre Falckin mukaan ruotsalaisen nestepakkauskartongin käyttö liittyy pelkästään uuden tuotantolaitoksen käynnistysvaiheeseen, jonka pitäisi olla ohi parin viikon kuluttua.

Falck kuitenkin myöntää, että syy ruotsalaisen raaka-aineen käyttöön on Imatralta toimitetun kartongin laadussa.

— Imatralta tullut kartonki oli jollakin tavalla kuivaa, Falck perustelee.

Tetra Pak Production Oy:n Imatran pakkaustehtaan kapasiteetti on 500 miljoonaa maito- tai mehupurkkia vuodessa. Tehtaan tuotanto myydään suomalaiselle elintarviketeollisuudelle.

Tähän saakka suomalaisten käyttämät harjakattoiset purkit on valmistettu Tetra Pakin Sunnen tehtaalla.

Tuotannon siirtyminen Suomeen ei Falckin mukaan näy kovinkaan paljon Sunnessa, jossa tuotantokapasiteettia on kolmelle miljardille purkille.

Myös Ruotsissa pakkaustehdas on sijoittunut lähelle raaka-ainetta tuottavaa kartonkitehdasta. Sunne ja Skoghall ovat noin viidenkymmenen kilometrin etäisyydellä toisistaan.

Imatran-tehtaan rakentaminen aloitettiin kesäkuussa 2011. Tehdastilat ja laiteasennukset saatiin valmiiksi joulukuussa.

Pääjohtaja Dennis Jönsson jakoi tunnustusta töiden edistymisestä sekä Imatran kaupungille että yhtiön henkilöstölle. Missään muualla valmista ei ole tullut niin nopeasti kuin Imatralla.

Tehdas työllistää 47 henkilöä.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala