Toijansalmen venäläiskylälle tulossa vain yksi rakennuspaikka

Venäläiset halusivat luvan yhdeksälle rakennukselle. Rakennustarkastaja esittää lupaa vain yhdelle.

Outi Salovaara

TAIPALSAARI. Toijansalmen lähettyville Taipalsaarelle suunniteltu venäläisten lomakylä kutistuu rakennustarkastajan esityksessä yhdeksi ainoaksi rakennukseksi.

Viipurilaisliikemies Vladimir Nikolajenkon omistaman Taiplsaaren Huvikumpu -yhtiön yli kuuden hehtaarin tontille on haettu poikkeuslupaa kahdeksalle huvilalle ja yhdelle vastaanotto- ja majoitusrakennukselle. Rakennusneliöitä olisi yhteensä reilut 1 100.

Rakennustarkastaja Erkki Kallonen perustelee esitystään yhdestä ainoasta rakennuksesta kunnan rakennusjärjestyksellä.

Sen mukaan kullekin rakennuspaikalle saa rakentaa vain yhden loma- tai asuntorakennuksen. Yhdeksän rakennusta rikkoisi rakennusjärjestystä.

Rakennuslautakunta käsittelee venäläisten poikkeuslupahakemusta ensi viikolla. Lautakunta päättää Kaakkois-Suomen ELY-keskukselle annettavasta kunnan lausunnosta, josta Kallonen on laatinut esityksen.

ELY-keskus antaa lupa-asiasta lopullisen päätöksen. Siitä voi valittaa Kouvolan hallinto-oikeuteen.

Tontti on Kallosen mielestä rakentamista varten tarpeeksi suuri, eikä hanke aiheuta häiritsevää liikennettä tai muuta häiriötä naapureille. Lisäksi tontti on melko lähellä taajamaa alueella, jolla jo on saman tyyppistä toimintaa eli majoitusliike Mansikka.

Kallosen lausuntoesityksen mukaan kyse ei myöskään ole varsinaisesta rantarakentamisesta, koska rakennukset sijoittuvat lähemmäksi maantietä kuin Saimaan rantaa.

Venäläisten tontti ei rajoitu Saimaaseen, vaan Toijantiehen. Sama omistaja omistaa kuitenkin myös viereisen rantatontin, jonka kautta on pääsy rantaan. Kallonen arvioikin, että toiminta saattaisi ulottua myös rantaan, jolloin se voi häiritä viereisiä lomakiinteistöjä.

Venäläiset ovat vakuuttaneet, että lomakylän väki ei käyttäisi rantaa.

Toijansalmen venäläisillä on kuusi rajanaapuria ja lisäksi neljä naapuria, joihin rakentaminen voi vaikuttaa. Osa heistä vastustaa hanketta, osa hyväksyy sen.

Kallosen mukaan on mahdollista, että maanomistaja haluaa pilkkoa ison tontin useiksi pienemmiksi rakennuspaikoiksi ja näin saada alkuperäisen suunnitelman lomakylästä toteutettua.

Toisaalta mahdollista olisi myös edetä poikkeusluvan sijasta laatimalla alueelle ranta-asemakaavan, jossa määriteltäisiin mitä kyseiselle alueelle saa rakentaa.

Kallosen mukaan Taipalsaarella on toistaiseksi ollut vähän vastaavia lukuisia rakennuksia sisältäviä rakennushankkeita, eikä kunnalle ole syntynyt vielä selkeää linjaa siitä kuinka niihin suhtaudutaan.

Kiinnostuneita venäläisiä riittää. Parhaillaan kunta keskustelee toisesta vastaavasta rakennushankkeesta toisaalla Taipalsaarella.

Mika Strandén

Viipurilaisliikemies suunnittelee lomakylää lähelle Toijansalmen siltaa. Vladimir Nikolajenkon tontit sijoittuvat kuvan keskivaiheille sillan yläpuolella näkyvälle alueelle, vasemmanpuoleiselle rannalle. Toinen tonteista rajoittuu rantaan.

Toijansalmen venäläiskylä

Suunniteltu Toijansalmen sillan lähelle Toijantien varteen.

Mökkikyläksi kaavaillun kuuden hehtaarin tontin osti 2007 Irina Rantasen Unifalda-yhtiö 345 000 eurolla.

2009 Unifalda myi tontin Taipalsaaren Huvikumpu -kiinteistöyhtiölle 420 000 eurolla.

Kiinteistöyhtiön omistaa viipurilainen 1971 syntynyt liikemies Vladimir Nikolajenko.

Huvikumpu omistaa Toijassa sekä reilun kuuden hehtaarin kuivan maan tontin että viereisen puolen hehtaarin rantatontin.

Nikolajenkolla on myös toisaalla Taipalsaarella omistuksessaan iso lomakiinteistötontti.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara