Categories
Artikkelit

Uusi Lottakahvila vastatuulessa

Helena RissanenLAPPEENRANNAN sotaveteraanit ry:n esitys perustaa uusi Lottakahvila ja -museo Lottapatsaan vieressä olevaan raittiustoimiston taloon ei saa vastakaikua mistään. Sotaveteraanien mielestä Lottamuseon perustaminen ”epärealistiseen Sotahistoriakeskus Kannakseen” jättäisi lottien työstä kertovan aineiston sivurooliin. Kaikkien muiden asianosaisten mielestä juuri Kannas olisi museolle ja -kahvilalle sopiva paikka.Etelä-Karjalan museo kannattaa Kannas-vaihtoehtoa, koska erilaisia toisiaan tukevia toimintoja yhdistämällä asiakkaita voidaan palvella paremmin. Kannas-keskuksen yhteyteen ollaan sijoittamassa myös Ratsuväkimuseota.Tieto- ja näyttelykeskustoimikunnan mukaan Kannaksen yhteyteen on suunniteltu museokahvilaa, jonka teemaksi on mietitty Lottakahvilaa. Teemaa voitaisiin tukea siirtämällä Lottamuseon esineistö kahvilan tiloihin seinille ja vitriineihin.Karjalan Lotta Svärd-perinne ry muistuttaa, että Lappeenrannassa on ollut Lottamuseo jo vuodesta 1998 lähtien, ja yhdistys on tiloihin erittäin tyytyväinen.Sotaveteraanien mukaan Lotta Svärd-säätiö on ilmoittanut omaisuudekseen 64 miljoonaa euroa, mutta todellisuudessa omaisuus on huomattavasti suurempi eli rahanpuutteeseen hanke ei ainakaan kaatuisi. Karjalan Lotta Svärd-perinne ry myöntää, että varoja on, mutta ne on tarkoitettu säätiön omiin tarkoituksiin.Kaupunginhallitus käsittelee sotaveteraanien aloitetta maanantaina. Saatujen lausuntojen perusteella Lottamuseon ja -kahvilan jatkovalmistelua vietäneen eteenpäin yhteistyössä Kannas-keskuksen valmistelun kanssa.

Helena Rissanen

Kirjoittaja: