Eksote piti menot kurissa mutta alijäämä ryöpsähti

Alijäämä kipusi 9,2 miljoonaan. Menot kasvoivat 3,1 prosenttia. Haasteet kovenevat luultua enemmän väestön ikääntyessä. Iso palvelu- ja tilaremontti on edessä.

Anne Kotiharju

ETELÄ-KARJALAN sosiaali- ja terveyspiirin alijäämä paisui viime vuonna 9,2 miljoonaan euroon. Toimintakulut kasvoivat kuitenkin vain 3,1 prosenttia. Erikoissairaanhoidon toimintakulujen menojen kasvu, 1,8 prosenttia, oli maan alhaisin.

Eksote onnistui tarjoamaan palveluja kysyntää vastaavasti. Hoito- ja palvelutakuu toteutuivat.

Perusterveydenhuollossa ja hammashuollossa on edelleen pulaa lääkäreistä. Vuokralääkäreitä käytettiin koko vuosi. Hoitohenkilökuntaa löytyi paremmin, vaikka puutteitakin oli.

EKSOTEN toimitusjohtajan Pentti Itkosen mukaan alijäämä selittyy kuntien kitsaudella. Maksuosuudet kasvoivat 1,7 prosenttia eli kunnat eivät suostuneet maksamaan menojen kasvun mukaan.

Itkonen arvioi, että alijäämää saattaa olla vuoden lopussa jo 15-16 miljoonaa euroa. Eksote käy alijäämän kimppuun tuottavuusohjelmalla. Sitä tarvitaan senkin takia, että väestön ikääntyminen kasvattaa palvelujen tarvetta.

-Osa alijäämästä kurottaisiin pois tuottavuusohjelmalla ja osa niin, että kunnat osallistuisivat alijäämäohjelmallaan, sanoo Itkonen.

Kunnat maksoivat kuntayhtymän entisiä alijäämiä viime vuoden lopussa yhteensä 2,9 miljoonaa euroa.

EKSOTE UUSII rakenteita, tiloja ja toimintamalleja. Kohua herätti jo visio kokonaan uudesta keskussairaalasta. Nyt puhutaan keskussairaalan modernisoinnista. Terveyskeskusten vuodeosastot joutuvat muutoksen kouriin.

-Eksoten hallituksen seminaarissa huhtikuussa käsitellään tuottavuusohjelmaa sekä alijäämien kattamista. Tuottavuusohjelma on osoittautunut luultua laajemmaksi kokonaisuudeksi. Varautuminen tulevaan vaatii järeitä toimenpiteitä.

Asiakkaat kokivat viime vuonna puhelinyhteyden saamisen terveysasemille hyvin vaikeaksi. Asiaa on selvitty, ja helpotusta on tulossa. Terveyskeskusten johtava lääkäri Ritva Simpanen kertoo, että ensi viikolla ryhdytään vaiheittain ottamaan käyttöön uutta puhelinjärjestelmää.

-Tämäntyyppinen järjestelmä on ollut jo käytössä Lappeenrannassa, mutta nyt tulee kehittyneempi versio koko alueelle. Keväällä järjestelmän pitäisi toimia koko alueella.

Hammashuollon jonot katosivat

Suun terveydenhuollossa päästiin täysin jonottomaan tilanteeseen koko Eksoten alueella syyskuussa 2011.

Satsaukset sydänpotilaiden hoitoon ovat tuottaneet tulosta. Sydänkuolleisuus on laskenut Etelä-Karjalassa alle maan keskiarvon.

Savitaipaleella ja Lappeenrannassa valmistuivat uudet kehitysvammaisten ja lastensuojelun asumisyksiköt.

Ensihoito ja sairaankuljetus siirtyi pelastuslaitokselta Eksotelle vuoden 2011 alusta.

Sairaalaparkki Oy aloitti sairaalaparkin rakennuttamisen. Pysäköintitalo valmistuu ensi lokakuussa.

Lähde: Eksote, Pentti Itkonen

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju