ELY-keskus ei antanut lupaa norppavesien kevätverkoille

Osakaskunnat hakivat poikkeuslupaa omille vesialueilleen. Niillä keväisen verkkokalastuksen kieltää asetus. ELY-keskuksen mukaan sen määräyksistä poikkeamiseen ei ollut perusteita.

Leena Sallinen

Etelä-Savon ELY-keskus ei antanut poikkeuslupaa keväiseen verkkokalastukseen Saimaan norppavesillä. Sitä haki 23 eteläsavolaista osakaskuntaa vuosille 2012-2015.

Osakaskunnat hakivat lupaa pitää verkkoja 15. huhtikuuta-30. kesäkuuta omistamillaan vesialueilla, joilla sitä ei ole kielletty vapaaehtoisilla sopimuksilla.

Niillä huhti-kesäkuun verkkokalastus on kielletty valtioneuvoston antamalla asetuksella. ELY-keskus nojasi asetukseen ja kalastuslakiin hylätessään torstaina osakaskuntien poikkeuslupahakemuksen.

Osakaskunnat perustelivat hakemustaan muun muassa sillä, että kevät ja alkukesä ovat verkkokalastajille tärkeää kalojen kudunaikaista pyyntiaikaa. Osakaskunnat myös kyseenalaistivat asetuksen mukaisen verkkokalastuskiellon omistamillaan vesialueilla.

Hakemuksessa oli laskentamalli, jolla on arvioitu osakaskuntakohtaisesti kuuttien verkkokuoleman riskin todennäköisyyttä. Mallin on tehnyt Numerola Oy Etelä-Savon maakuntaliiton tilauksesta.

ELY-keskuksen mukaan osakaskuntien esittämillä perusteilla ei voida poiketa asetuksen määräyksistä.

Kalastuslain 37. pykälän mukaan poikkeuslupa verkkokalastukseen saimaannorpan poikasten keskeisillä liikkumisalueilla voidaan myöntää vain erityisestä syystä. Sitä osakaskunnat eivät ELY-keskuksen mukaan osoittaneet.

Osakaskuntien esittämällä laskentamallilla ei ELY-keskuksen mielestä voida osoittaa verkkokalastuksen turvallisuutta kuuteille.

-Täten verkkokalastuksen salliminen saimaannorpan suojelemiseksi annetun asetuksen voimassaoloalueella olisi myös kalastuslain ensimmäisen pykälän vastainen. Erittäin uhanalaisen saimaannorpan altistaminen pyydyskuolemalle voitaneen katsoa haitalliseksi vaikuttamiseksi luontoon ja sen tasapainoon, ELY-keskus toteaa päätöksen perusteissa.

ELY-keskus pyysi poikkeuslupahakemuksesta lausunnon kolmesta ministeriöstä sekä useilta kalastukseen ja saimaannorppaan liittyviltä viranomaisilta ja järjestöiltä.

KUVATEKSTI

Lehtikuva/Jussi Nukari

Saimaannorppia on viimeisimmän kannanarvion mukaan 290. Tänä talvena syntyneiden norpan poikasten eli kuuttien lukumäärästä ei vielä ole tietoa.

Asetus on tilkkeenä vapaaehtoisuudelle

Verkkokalastus on kielletty saimaannorpan keskeisillä elinalueilla 15.4.-30.6.

Yhtenäistä kieltoaluetta on Saimaalla noin 1?800 neliökilometriä.

Pääosin kielto perustuu osakaskuntien vapaaehtoisiin sopimuksiin, joista ne saavat korvausta.

Sopimusalueiden ulkopuolella verkkokalastuksen kieltää valtioneuvoston viime keväänä antama asetus.

Etelä-Karjalassa norppavesien osakaskunnat tekivät kiellosta kattavan sopimuksen vesialueilleen.

Sopimukset ja asetus ovat voimassa vuoteen 2015.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen