Lappeenrannan kaupungintalo laajenee lisärakennuksella

Oikeustalo saa tilat uudisrakennuksesta. Lappeenranta-salille kaupungintalon uusi elintasosiipi tarjoaa kipeästi kaivatut aputilat.

Matti Saarela

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupungintalon laajennuksesta on neuvoteltu esisopimus. Kaupunginhallituksen jäsenet saavat neuvottelutuloksen nenänsä eteen maanantaina.

-Aika monta järkevää palasta loksahtaa kohdalleen. Koko ydinkeskustan toimivuus paranee huomattavasti lähivuosina, kaupunginsihteeri Juha Willberg summaa perjantaina julkistettua neuvottelutulosta.

Esisopimuksesta ovat neuvotelleet kaupungin, oikeusministeriön ja valtion kiinteistöyhtiön Senaatti-kiinteistöjen edustajat. Uudisrakennukseen tulee tilat muun muassa Etelä-Karjalan käräjäoikeudelle.

-Oikeustalo tarvitsee noin 2?000 neliötä eli reilun kahden kerroksen tilat uudisrakennuksesta, Willberg laskee.

Kaupungintalon laajennusosaan saadaan mahtumaan jopa noin 6?000 kerrosneliötä, jos se rakennetaan samaan harjakorkeuteen, kuin nykyinen kaupungintalo. Willbergin mukaan tilojen lopullista tarvetta selvitetään vielä.

-Kaikki nämä kysymykset ovat vielä auki, Willberg sanoo.

Rakennustyöt on tarkoitus aloittaa jo ensi keväänä samaan aikaan, kun Citycon aloittaa kauppakeskus Ison-Kristiinan laajennusosan rakennustyöt. Citycon ei ole kuitenkaan vielä tehnyt hankkeesta investointipäätöstä.

Rakennushanketta varten on tarkoitus perustaa kiinteistöosakeyhtiö, jonka osakkeet jakautuvat tulevien käyttäjien kesken.

-Senaatti-kiinteistöt omistaa oikeustalon tarvitsemat tilat ja kaupunki tai kaupunkiyhtiö omistaa kaupungin tarvitsemat tilat, Willberg kertoo.

Kaupunki ei Willbergin mukaan tarvitse lisää toimistotiloja. Sen sijaan uusia kokoustiloja tarvitaan. Samoin Lappeenrata-salin käyttöä voidaan tehostaa, uudisrakennukseen sijoitettavien aputilojen avulla.

-Betonikannen alapuolisille tiloille on tarvetta, koska meiltä puuttuu neuvottelutiloja ja Lappeenranta-salilta aputiloja. Näillä järjestelyillä pystymme parantamaan salin toimivuutta, mikä tukee ajatusta kaupungintalosta kongressipaikkana, Willberg summaa.

Uudisrakennukseen on tarkoitus siirtää myös kaupunginarkisto. Se vapauttaa Willbergin mukaan Linnoituksen arkistorakennuksen parempaan käyttöön.

-Käräjäoikeudelle ei tarvitse rakentaa kokonaan omia oheistiloja, vaan he voivat hyödyntää kaupungin kokoustiloja.

Kaupungintalon arkkitehtuuri antaa raamit uudisrakennuksen suunnittelulle. Willbergin mukaan rakennuksen ulkoinen muoto on tärkeä asia, mutta suunnittelukilpailua ei aiota järjestää.

-Rakennus on tietenkin kaupunkikuvan kannalta erittäin keskeinen, kun olemme ihan ydinkeskustassa.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Ilmakuvassa näkyvä Lappeenranta-salin katto jää uudisrakennuksen taakse piiloon, jos kaupungintalon laajennusta ryhdytään ensi keväänä toteuttamaan.

Villimiehenkatu 1

Lappeenrannan kaupungintalo valmistui vuonna 1984.

Talon on suunnitellut arkkitehti Yrjö Sahlstedt.

Talon runko on tehty paikalla valetusta teräsbetonista.

Alkuperäiseen suunnitelmaan kuului toinen vaihe, jolloin rakennuksesta olisi tullut umpikortteli.

Kirjoittaja:
Matti Saarela