Saimaan ammattikorkeakoulu menettää 95 aloituspaikkaa

Tekniikan alan aloituspaikat kutistuvat puoleen nykyisestä ja kuvataiteen aloituspaikat melkein puoleen.

Matti Riihelä

Valtion säästötoimet vievät lähes viidenneksen Saimaan ammattikorkeakoulun aloituspaikoista. Opetus- ja kulttuuriministeriö julkisti perjantaina aloituspaikkaleikkausten kohdentamislistan.

Rehtori Anneli Pirttilä on pettynyt ministeriön ratkaisuun.

-Meillä on aika hyvät tunnusluvut verrattuna moniin muihin ammattikorkeakouluihin. Ymmärrän kyllä, että yhteiskunnan julkiselta sektorilta kaikkialta nyt leikataan, mutta minusta leikkauksen suuruus on meille kohtuuton.

Kaikkiaan Saimaan amk:sta karsitaan 95 aloituspaikkaa. Niistä 80 paikkaa lähtee tekniikan alalta ja 15 kuvataiteesta. Tekniikan alalle jää jäljelle 80 paikkaa ja kuvataiteen alalle vain 20 paikkaa.

Sosiaali- ja terveysalan, hotelli- ja ravintola-alan sekä liiketalouden aloituspaikat jäävät ennalleen.

LEIKKAUKSET olivat juuri samankokoiset, jollaisia jo viime lokakuussa ehdotettiin. Saimaan amk:sta jätettiin tuolloin vastaehdotus, jossa liiketalouden paikkoja olisi lisätty 20:llä, mutta sitä ministeriö ei hyväksynyt.

-Kun tästä päästään kotiin, ryhdytään laskemaan, miten paljon rahoituksemme ensi vuonna putoaa. Arvaukseni on, että yli miljoonan joka tapauksessa, totesi Anneli Pirttilä perjantaina.

Kun säästettävän summan suuruus tarkentuu, koululla on mietittävä sopeuttamistoimia. Pirttilän mukaan on aivan varmaa, että sopeuttaminen tulee koskettamaan monia alueita ja henkilöstö on yksi näistä.

-Ensin tutkitaan. Sitten katsotaan, miten edetään. On katsottava, voidaanko uudelleen organisoitumalla selviytyä pienemmällä henkilöstöllä ja onko joitakin toimintoja, jotka voidaan kokonaan lakkauttaa.

PIRTTILÄ korostaa, että on paljon muitakin sopeuttamiskohteita kuin henkilöstö. Hän nimeää kiinteistöt ja palvelujen oston.

-Kaikki kivet käännetään ensin ennen henkilöstöä ja katsotaan, miten säästöjä saadaan aikaan.

Koulun yt-toimikunnassa tilannetta puitiin jo joulun molemmin puolin, kun leikkaussuunnitelmat olivat tiedossa. Keskustelut käynnistyvät nyt uudelleen.

Anneli Pirttilä luottaa siihen, että yt-toimikunta löytää parhaat mahdolliset ratkaisut.

-Meillä on takavuosilta hyviä esimerkkejä siitä, että on pysytty sopeuttamaan niin, että on löydetty uusia tehtäviä, vaikka koulutusohjelma on lakannut.

OPPOSITIOPUOLUE keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen sanoo ministeri Jukka Gustafssonin (sd.) tylyttävän ammattikorkeakouluja.

-Ministeri jatkaa Kataisen (kok.) hallituksen maakuntien näkemyksistä piittaamatonta linjaa ammattikorkeakoulujen alasajossa.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Saimaan ammattikorkeakoulun käytävillä liikkuu tulevina vuosina entistä vähemmän opiskelijoita.

Saiman amk:n aloituspaikat

Tekniikan ala 160 (-80)

Sosiaali- ja terveysala 180

Hotelli- ja ravintola-ala 60

Liiketalous 105

Kuvataide 35 (-15)

Kirjoittaja:
Matti Riihelä