Vauhti tuo iloa Luumäelle

Luumäen Jurvalassa autoileville tieto Taavetin ja Lappeenrannan välisen osuuden leventämisestä nelikaistaiseksi on kauan kaivattu ilouutinen.

Ilpo Leskinen

LUUMÄKI. Taavetti—Lappeenranta-osuuden leventäminen on ilosanoma kaikille Kuutostien kupeesta tavoitetuille autoilijoille.

Hallitus päätti torstaisessa kehysriihessään ottaa Kuutostien leventäminen hallituskauden 2012—2015 liikennehankkeiden listalle.

Kun korjaus aikanaan valmistuu, Kuutostie on nelikaistainen Luumäen Taavetista Imatran Kaukopäähän. Samalla Kuutostie siirtyy Jurvalan taajaman kohdalla Karjalan radan varteen.

90 MILJOONAN EURON satsaus ainakin sujuvoittaa jauhokuljetuksia Kouvolan Liikkalan ja Lappeenrannan Hanhijärven välillä.

Pertti Jalo kuljetti perjantaina Jalon myllyn jauholastia Korpelan leipomoon.

— Olen kuljettanut jauhoja Kuutostietä pitkin yli 500 kertaa reilun 20 vuoden ajan.

— Tien leventäminen kuulostaa hyvältä. Totta kai tämä on iso asia.

— Kuutostien levennetyt pätkät ovat varsin sujuvia, mutta etenkin Jurvalan osuus vaatii melkoisesti malttia. Lisäksi venäläisrekkoja on aika paljon muun liikenteen seassa, Jalo kertoo.

TUULA PORVARI asuu Taipalsaaren Merenlahdella. Hän ajaa jatkuvasti Kuutostietä Luumäen halki. Porvarilla on mökki Kouvolan Enäjärvellä.

— Odotan jo innolla, milloin Luumäen kohdalla pääsee ajamaan satasta.

— Jos kesällä vielä pääsisi ajamaan sataakahtakymppiä, Porvari haaveilee.

Hän liikkuu säännöllisesti myös Lappeenrannan ja Imatran välisellä osuudella. Vastikään levennetty tie on Porvarin kokemusten mukaan erinomainen.

JURVALAN SALE on Soile Hämäläisen lähikauppa. Hän asuu 12 kilometrin päästä Salesta, lähellä Lemin rajaa Kotalahden suunnalla.

Hämäläinen kertoo, että Kuutostien Luumäen osuuden leventäminen on ollut vuosikausia tapetilla.

— Tien korjaamisen vauhdittamiseksi on täällä tehty paljon. Muutama vuosi sitten järjestettiin Jurvalassa traktorimarssikin. Itse en marssiin osallistunut, mutta olin asian takana.

— Tie on todella vaarallinen, joten korjaaminen on hyvä uutinen, Hämäläinen sanoo.

Yhden varjopuolen hän löytää. Jurvalan palvelut jäävät valtatiestä syrjään, kun Kuutostie siirtyy tällä kohtaa radan varteen.

JARI MUNNE asuu Lappeenrannan Kanavansuulla, mutta syntymäpaikka löytyy Luumäen Haimilasta, Kuutostien tuntumasta.

— Ajan Kuutostiellä aika usein, koska käyn täällä myös tuttuja tapaamassa. Etenkin Jurvalan osuus on surkea. Pitää olla varovainen ja ajaa pitkän matkaa kuuttakymppiä.

— Liikenne ruuhkautuu lähes aina niissä kohdissa, joissa kahdeksankympin rajoitus vaihtuu kuuteenkymppiin, Munne sanoo.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Pitkästyttävä junnaaminen Luumäen Jurvalan kohdalla kuudenkympin rajoituksineen ja kuria pitävine peltipoliiseineen päättyy sittenkin.

Pertti Jalon jauholasti kulkee vastedes ilmavammin ja nopeammin.

Vuosia kestänyt taistelu leveämmän Kuutostien puolesta päättyy Soile Hämäläisen ja Lissu-pystykorvan toivomalla tavalla.

Tuula Porvari haaveilee sujuvista mökkimatkoista Merenlahden ja Enäjärven välillä.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen