Kysymykset

Miksei tarkastuslautakunta itse pöyhinyt Kaupunkiyhtiöitä?

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan tarkastuslautakunta teettää parhaillaan erityistarkastusta Kaupunkiyhtiöistä (LKY). Lautakunnan tehtäviin on kuulunut arvioida myös LKY:n toimintaa ja taloutta.

Onko lautakunta yhtenäkään vuonna löytänyt epäkohtia tai esittänyt kritiikkiä Kaupunkiyhtiöistä, lautakunnan puheenjohtaja Antti Kaarna (kesk.)?

-Lautakunnalla on ollut erittäin rajallinen tiedonsaantioikeus ainakin tähän saakka. Esimerkiksi LKY:n hallituksen pöytäkirjoja emme ole saaneet. Kerran vuodessa LKY:n toimitusjohtaja Tom Hultin on antanut yhtiöistä infon ja siihen se on jäänyt. Hultin on kertonut sen, minkä oikeaksi on nähnyt.

Eikö mikään antanut viitteitä lisäselvitysten pyytämiseen?

-Kyllähän Hultinin antama selvitys oli erittäin vakuuttavaa tekstiä. Ei siinä ollut oikein mitään, mitä olisi voinut jatkoselvittää. Luotettiin siihen, että saatiin oikeaa tietoa.

Julkisuudessakin oli jo vuodesta 2009 lukien tietoja epäselvyyksistä ja mahdollisista väärinkäytöksistä, mutta sekään ei havahduttanut tarkastuslautakuntaa?

-Ei oikeastaan, kun me luotimme siihen, että LKY:tä ja tilejä tarkastivat KPMG ja Audiator, ja että ne olisivat tuoneet esiin epäkohtia.

Oliko kaupunginjohtaja antanut tehtäväksi sisäiselle tarkastukselle selvittää mitään kaupunkiyhtiöihin liittyvää viime vuosina?

-Ei tietääkseni ollut.

Kaupunginjohtaja on ollut yksi linkki lautakuntaan päin. Eikö hänkään ole tuonut vuosien varrella mitään mahdollisia epäkohtia esille?

-Ei. Näin se vain on mennyt.

Kun Tom Hultin oli menettänyt luottamuksen keväällä 2011, Hultinin sijaan LKY:stä antoi tietoja kaupunginlakimies Eero Immonen ja osaltaan LKY:n hallituksen puheenjohtaja Teuvo Kinnunen (sd.) sekä LKY:n kokouksiin osallistuva kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ari Torniainen (kesk.).

Eikö silloinkaan tuotu esiin mitään kritiikkiä tai lisäselvityksen tarvetta?

-Ei tullut minkäänlaista, mikä olisi meitä jotenkin herättänyt tai saanut epäilemään. Se oli ihan tavanomaista toimintaa, mikä ilmi tuli.

Mikä taho sitten oli selvillä lautakuntaa paremmin kaupunkiyhtiöstä?

-Kaupunginjohtaja ja kaupunginhallitus ovat päävastuullisia omistajaohjauksen toteutumisesta.

Onko tarkastuslautakuntaa harhautettu?

-En koe niin. Se on ollut sellaista osakeyhtiön toimintaa, osakeyhtiön taakse menemistä.

Tarkastuslautakunnan puheenjohtajana oli 30.6.2009 asti Kullervo Lehtonen (kok.).

KUVATEKSTI

Arttu Muukkonen

Antti Kaarna

Tarkastuslautakunnan huomioita kaupunkiyhtiöistä 26.3.2009 ”Kaupunkiyhtiöiden taloudelliset tavoitteet toteutuivat.”

”Myönteisenä seikkana voidaan todeta, että kaupunkiyhtiöissä on meneillään paljon kehittämishankkeita ja innovaatiotoiminnassa ollaan aloitteellisia.”

”Myönteinen asia on myös kaupunkiyhtiöiden aktiivinen toiminta säännöllisen reittilentoliikenteen turvaamiseksi Lappeenrantaan.”

Tarkastuslautakunnan pöytäkirja kokouksesta 26.3.2009

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju