Myytävänä temppeliä vihkivä Salomon

Martikanpellon koulu myy vanhat pulpetit ja opetustaulut. Myös muut Lappeenrannan koulut ovat tulossa kansakouluajan tavaroiden nostalgiamarkkinoille.

Matti Saarela

Lappeenranta. Lappeenrannan koulut myyvät pois käytöstä poistettuja koulutarvikkeita. Myyntiin on tulossa muun muassa kahden istuttavia pulpetteja ja keräilijöiden himoitsemia opetustauluja.

Aloitteen koululautakunnalle koulun vintille kertyneiden ylimääräisten tavaroiden myymisestä teki Martikanpellon koulu Lappeenrannan Joutsenossa.

-Paloturvallisuuden vuoksi meidän pitää tyhjentää koulun vintti tavaroista, koulun rehtori Anu Urpalainen kertoo.

Vinttiin sullottujen tavaroiden inventaariossa kävi Urpalaisen mukaan ilmi, että siellä on paljon keräilijöiden arvostamaa arvotavaraa.

-Esimerkiksi vanhojen, puisten kaksoispulpettien hintapyynnöt vaihtelevat netissä parista sadasta aina 600 euroon asti. Emme halunneet antaa niitä kierrätyskeskukseen ilmaiseksi.

Esimerkkiä Martikanpellon koulussa otettiin Savitaipaleelta. Koulut myivät siellä vanhoja tavaroita pois menestyksekkäästi viime keväänä.

Lappeenrannan kasvatus- ja opetuslautakunta teki maaliskuussa linjapäätöksen ehdoista, joilla käytöstä poistettuja opetusvälineitä saa myydä.

-Koulu voi lahjoittaa vanhat tavarat rekisteröidylle yhdistykselle, joka on perustettu tukemaan koulun toimintaa. Yhdistykset voivat sitten myydä tavaraa ulos ja käyttää rahat koulun toiminnan tukemiseen, kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Tuija Willberg kertoo lautakunnan laatimasta ohjeistuksesta.

Martikanpellon koulun tavarat myy vanhempainyhdistys, joka on juuri rekisteröity yhdistysrekisteriin.

-Vanhempaintoimikunta käyttää myynnistä saamansa rahat nykyisten oppilaiden hyväksi, Urpalainen kertoo.

Martikanpellon koulu on valmistunut vuonna 1938 Joutsenon keskuskouluksi. Vanhimmat tavarat ovat peräisin tuolta ajalta.

Myyntitapahtuma on tarkoitus järjestää 22. toukokuuta.

-Vielä emme ole päättäneet, hinnoitellaanko tuotteet valmiiksi vai järjestetäänkö huutokauppa. Kaikkea ei varmaan saada myytyä kerralla, Urpalainen kertoo.

KUVATEKSTI

Matti Saarela

Marjo Kipon mukaan Martikanpellon koulun vintti on vanhojen opetustaulujen aarreaitta. Nettihuutokaupoissa hyväkuntoisten opetustaulujen hinnat liikkuvat 50 euron molemmin puolin. Haluttu aihe voi nostaa opetustaulun hinnan vielä paljon korkeammaksi.

Kirjoittaja:
Matti Saarela