Simolantielle kasvojenkohotus

Lappeenrannan Kesämäen koulun ja Tykin puutaloalueen väliin suunnitellaan nättiä pienkerrostaloaluetta. Viipurin vanerin alueen ensimmäistä kerrostaloa markkinoidaan ostajille.

Helena Rissanen

LAPPEENRANNAN rumin sisääntuloväylä kaunistuu lähivuosina. Rakennusyhtiö Lemminkäinen ja Lappeenrannan kaupunki käynnistivät jumissa olleen Simolantien varren suunnittelun uudestaan.

Simolantie jäi Lemminkäisen suunnitelmissa pari vuotta sitten syrjään, kun samaan aikaan nousivat esille Tyysterniemen koulun alue ja City-kortteli.

— Meillä on kirkastunut ajatus siitä, minkälaisia taloja Simolantien varteen halutaan. Kaavoittajan kanssa sovitellaan nyt näkemyksiä, Lemminkäisen aluejohtaja Seppo Tokkola sanoo.

Lemminkäinen omistaa neljän hehtaarin alueesta noin puolet ja kaupunki toisen puolen. Alueella on tällä hetkellä lähinnä huoltamo- ja korjaamorakennuksia ja tyhjiä tontteja. Yhdellä tontilla myllätään maata.

Lemminkäinen haluaa Tokkolan mukaan alueelle nättejä, ihmisenkokoisia kerrostaloja, joissa on 20—30 asuntoa.

— Radan takana on viehättävä Tykin puutaloalue, joka näkyy ainakin toisen kerroksen ikkunoista. Toisella puolella on Kesämäen koulualue. Paikka on myös keskeinen, sillä torin kulmalta on sinne matkaa vain 800 metriä.

Tokkolan mukaan rakentaminen voisi parhaassa tapauksessa alkaa ensi vuonna, ja ensimmäinen talo olisi valmis vuoden päässä siitä.

— Kaupungin kanssa pohditaan, tehdäänkö alueelle mahdollisesti myös toimistotaloja.

Viipurin vanerin alueella maanvaihtourakka on loppusuoralla. Alueelta on poistettu noin 50 000 tonnia pääosin lievästi pilaantunutta maata. Rakentamisen aloittaa YIT.

— Ensimmäinen talo on ennakkomarkkinoinnissa, ja kysyntä on ollut ihan hyvä, ennakko-odotusten mukainen, YIT Rakennuksen aluejohtaja Pentti Karhu kertoo.

Vivaldiksi nimettyyn 8-kerroksiseen taloon tulee 31 asuntoa. Halvimman yksiön velaton hinta on runsaat 100 000 euroa, ja kalleimmasta viiden huoneen ja keittiön asunnosta joutuu pulittamaan 480 000 euroa.

Talon rakentaminen alkaa syys-lokakuussa, ja se valmistuu syksyllä 2013.

— Jos markkina vetää, seuraava talo nousee viereen ja sitten siirrytään kakkosrivistöön.

Viipurin vanerin alueella asuu tulevaisuudessa yli tuhat ihmistä. Rantavyöhykkeelle tulee suunnitelmien mukaan 8-kerroksisia pistetaloja ja sisäalueelle 5-kerroksisia lamellitaloja. Maamerkkinä keskellä on 12-kerroksinen pistetalo.

Tyysterniemen koulun tilalle piti alkuperäisten kaavailujen mukaan valmistua ensimmäiset asunnot tämän vuoden lopulla. Alueesta järjestetyn tontinluovutuskilpailun voitti joulukuussa 2010 Lemminkäinen, jonka tarkoituksena on rakentaa paikalle kaksitoista 2—4-kerroksista pienkerrostaloa.

— Alueen kaava alkaa olla kunnossa. Kaupunki tekee luontoselvitykset kesällä, ja sen jälkeen kaava lähtee lausuntokierrokselle, Seppo Tokkola kertoo.

Tokkolan mukaan alueita toteutetaan pitkällä tähtäimellä kysynnän mukaan. Varastoon ei asuntoja tehdä.

YIT

Viipurin Vanerin alueella on tällä hetkellä vain myllättyä maata. Vuoden kuluttua siellä pitäisi seisoa ainakin YIT:n rakentama 8-kerroksinen Vivaldi, joka on kuvassa 12-kerroksisen pistetalon edessä rannassa.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen