Uuden retkireitin rakentaminen alkaa Hiitolanjoella

Ensimmäisessä vaiheessa valmistuu kilometrin pätkä Lahnasen alueelle. Reitti Kangaskoskelle vaatii vielä neuvotteluja maanomistajien kanssa.

Anssi Kemppinen

RAUTJÄRVI. Hiitolanjoen retkeilyreitistö saattaa vihdoin yhdistää kolme voimalaa.

Tänä keväänä alkaa odotetun reitin vetäminen joen länsipuolelle Lahnasenkosken voimalalta kohti Kangaskosken voimalaa.

-Ensimmäiseksi reitti vedetään Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön maille Lahnaselta eteenpäin. Polkua varten pitää rakentaa siltoja ojien ja pitkospuita märimpien kohtien yli. Lähelle Korkeamäenojaa tulee levähdys- ja rantautumispaikka, sanoo säätiön asiamies Hanna Ollikainen.

Ollikaisen toiveissa olisi myös parantaa Lahnasenkosken pysäköintipaikkaa ja tietä, jotta joen varteen pääsisi linja-autolla. Varsinkin jos Lahnaseen tulisi ideoitu voimalamuseo.

TÄLLÄ viikolla virkistysaluesäätiö ilmoitti jo hakkauttavansa tulevan reitin ympäristöstä omalta maaltaan Asta-myrskyn kaatamia puita.

-?Metsuri raivaa puita nyt vain reitin mentävän kokoiselta uralta, sillä monitoimikone ei päässyt kostealle rantavyöhykkeelle. Maa ei kantanut.

Puut säästyvät nyt tikkojen iloksi ja muistuttamaan myrskyistä.

LAHNASENKOSKEN ja Kangaskosken voimaloiden välinen polku oli virallisissa suunnitelmissa jo vuonna 2008.

Ensin maanomistajien piti tottua ajatukseen ja sitten Hiitolanjoen rantaosayleiskaavan laadinta hidastutti suunnittelua. Kunnanvaltuuston maanantaina hyväksymän kaavan avulla reitti saatiin kuitenkin virallistettua.

-Viimeisessä kaavavaiheessa retkireitistä ei ainakaan enää huomautettu. Nyt alkavat sitten maanomistajien kanssa neuvottelut siitä, mistä reitti tarkasti kulkee heidän maittensa läpi.

Säätiön mailla reittiä valmistuu nyt reilun kilometrin. Loput kaksi ja puoli kilometriä kulkevat maanomistajien mailla rannasta hieman kauempana.

RETKIREITIN valmistuttua Hiitolanjoki nousee eittämättä parhaaksi tai ainakin helpoimmin tavoitettavaksi retkikohteeksi Rautjärvellä.

Komea näköalapaikka Haukkavuori ja E-10 retkeilyreitti ovat kunnan länsiosissa, kun Hiitolanjoen maisemapolut ovat ihan Kuutostien vieressä.

-Hiitolanjoella on vuosittain 3?000 käyntimerkintää, mutta luvun voi huoletta kertoa kokonaisluvulla ja saadaan yli 10?000 kävijää. Nykyinen maisemapolku on hieno ja uusi polku vielä laajentaa retkeilymahdollisuuksia.

Maiseman lisäksi joella näkyy lintuja ja harvinaisen Laatokan lohenkin sekä voimalaitoskulttuuria.

KUVATEKSTI

Anssi Kemppinen

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön asiamies Hanna Ollikainen ja MHY Etelä-Karjalan alue-esimies Erkki Jääskeläinen etsivät parasta linjaa Hiitolanjoen uudelle polulle.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen