Venäläisrakentajat löysivät taas Pettilän

Savitaipaleen kunnanhallitus päättää kaavatontin myynnistä venäläisille. Kylään suunnitellaan monipuolista liikunta- ja viihdekeskusta.

Anne Kokkonen

SAVITAIPALE. Pettilän kylään Savitaipaleelle halutaan taas rakentaa vapaa-ajan palveluja venäläisrahalla. Aiempaa pienimuotoisemman liikunta- ja viihdekeskuksen arvellaan saavan myös paikallisten hyväksynnän.

Uusi viritys tuo mieleen epäonnisen kylpylähankkeen, mutta kunnanjohtaja Tapio Iso-Mustajärvi korostaa, että kysymys on täysin eri asiasta. Nyt ei puhuta kaavamuutoksia vaativasta suurisuuntaisesta hotellikokonaisuudesta, ja puuhamiehetkin ovat aivan toiset.

-Liikunta- ja viihdekeskusta suunnittelevat samat venäläistahot, jotka ovat jo rakentaneet Pettilään kuusi vapaa-ajanasuntoa. Alusta lähtien on tiedetty, että heillä voisi olla kiinnostusta jonkinlaisten vapaa-ajanpalvelujen rakentamiseen, Iso-Mustajärvi kertoo.

Hanke tuli ajankohtaiseksi kevättalvella ja toukokuuksi on lupailtu alustavia arkkitehtisuunnitelmia. Venäläisten uusista suunnitelmista kertoi ensimmäisenä Länsi-Saimaan Sanomat.

MAHDOLLINEN viihdekeskus sijoittuisi kunnan maalle Rahikkalantien laitaan. Kaavan ansiosta tontin myyminen edellyttää vain kunnanhallituksen käsittelyä.

-Kaavan mukaiselle tontille esitetään kaavan mukaista rakentamista, joten asiassa noudatetaan normaalia rakennuslupamenettelyä, Iso-Mustajärvi toteaa.

Kylältä kantautuneiden viestien mukaan uusi suunnitelma on kyläläisten enemmistön hyväksyttävissä. Kriittinen vähemmistö on pieni mutta sitäkin äänekkäämpi.

-Sain heti perjantaiaamuna erittäin alatyylisen puhelinsoiton asiasta.

Iso-Mustajärvi muistuttaa, että viihdekeskus toisi paikallisille töitä sekä suoraan että välillisesti rakentamisajasta lähtien. Valmistuttuaan tilat olisivat kaikkien kuntalaisten sekä mökkiläisten käytössä.

VENÄLÄISTEN suunnitelmat nostattavat vilkasta keskustelua, mikä Savitaipaleen valtuustoryhmien puheenjohtajien mielestä on mitä suotavinta. Asiaa pitää tarkastella eri suunnista ja tietoa tulee saada mahdollisimman paljon.

-Jos viihdekeskus on oikeasti tulossa Pettilään, en itse käy sitä vastustamaan, Vesa Jäkälä (kesk.) arvioi.

-Uskon, että hanke on hyväksi kunnalle ja Pettilälle. Olen tavannut rakentajat, ja he ovat asiallisen tuntuista porukkaa. Yhteyksiä on muun muassa olympiakaupunki Sotshiin, Pentti Eteläpää (kok.) paljastaa.

-Aikamoinen soppa tästä tulee, Matti Käyhty (ps.) varoittaa.

-Valtuustokin voisi sanoa asiasta jotakin. Tulisivat ainakin jakolinjat selväksi, Sami Korhonen (Pro Savitaipale) arvioi.

-Jos rakentaminen on kaavan mukaista, en näe tontin myynnille mitään estettä, Tero Ponto (vas.) toteaa.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen