Virta viivaa Imatran olemusta

Kaupunginmuseon intendentistä Imatralla hyvin suunniteltua on kulttuuritalo. Hyvin suunniteltu

Petteri Värtö

Imatra. Kalle Pakarinen työskentelee omasta mielestään Imatran olemusta hyvin ilmentävässä rakennuksessa. Imatran kaupunginmuseon ma. intendentin työpaikka sijaitsee Kulttuuritalo Virran ensimmäisessä kerroksessa. Sieltä on helppo havainnoida, miten talon sijainti ja suunnittelu kytkeytyvät kaupunkiin.

— Imatran kaupunkirakenne perustuu jatkuvaan liikkeeseen. Virtaava Vuoksi, hajautettu keskusmalli, vilkasliikenteiset tiet ja rautatiet sekä rajanylityspaikka ovat tämän liikkeen ilmenemismuotoja. Kulttuuritalossa liikkeen ajatus on läsnä siinä, miten kulttuuri virtaa osana asukkaiden arkea, Pakarinen perustelee.

Hänen mukaansa kulttuuritalolla on kahdet kasvot: toiset ovat kääntyneet kohti Mansikkalan virasto- ja liikekeskusta, toiset taas katsovat kohti Vuoksea.

Kulttuuritalo on arkkitehti Arto Sipisen suunnittelema. Vuonna 1986 valmistunut talo on Pakarisen mukaan vastakohta viereisille hallintorakennuksille.

— Valkoinen julkisivumateriaali ja lasin sekä metallirakenteiden käyttö suuntaavat sekä ajatuksia että katsetta kulttuurin ilmavaan ja nopeaan liikkeeseen verrattuna kaupungintalon ja virastotalon raskasliikkeisille julkisivuille. Kulttuurin ylöspäin vievää liikettä on myös sisätiloja hallitsevissa keskusportaikoissa.

Kulttuuritalon toiminnalle keskeistä on vapaa liikkuminen talon tilasta toiseen. Kalle Pakarisen mukaan rakennuksen helppo saavutettavuus on sisällä luotu ilmavilla ja valoisilla aulatiloilla ja ulkona Kansalaistorilla, joka mahdollistaa talossa kävijöiden vaivattoman liikkumisen kaupungintalon ja kulttuuritalon välillä.

Virrassa toimii Imatran kaupunginmuseon ohella Imatran taidemuseo, konserttisalit, kulttuuritoimisto, musiikkiopisto, pääkirjasto ja semiotiikkainstituutti. Kalle Pakarisen mielestä kulttuuritalo sulattaa kulttuurin eri muodot yhteen. Vierailijoille voidaan tarjota monipuolisia kulttuuripalveluja samalla käynnillä.

— Kulttuuritalo paitsi heijastaa vahvasti imatralaisuutta ja kaupungin olemusta, myös toimii päivittäisessä käytössä. Tilasta toiseen on helppo kulkea, valoisat sisätilat ja Vuoksi-näkymät antavat tilaa ajatuksille. Talo myös tarjoaa kulttuurin harrastajille tilaisuuksia tuoda esille omaa osaamista ja toimintaa.

Pakarisen oma suosikki mutkattomasti toimivassa kulttuuritalossa löytyy itse asiassa talon ulkopuolelta: amfiteatteri talon Vuoksen-puoleisella julkisivulla.

— Se on oikeastaan ainut osa kulttuuritaloa, joka kaipaisi enemmän toimintaa: kesäisiin pienimuotoisiin tapahtumiin amfiteatteri tarjoaisi loistavat puitteet.

Intendentti Kalle Pakarinen ja Imatran taidemuseon johtaja Eero Laajo opastavat Imatran arkkitehtuuriin pyöräilykierroksella 3. toukokuuta kello 13. Ennakkoilmoittautuminen Kalle Pakariselle.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö